• Door naar de hoofd inhoud
  • Spring naar de eerste sidebar
  • Spring naar de voettekst
  • VrouwenHart nieuws
  • Home
  • Categorieën
    • SCAD
    • Coronaire Vaatdisfunctie
    • Hartritmestoornis
    • VrouwenHart Professionals
    • VrouwenHart Cardiologen
    • Zwangerschap
    • Hartfalen
    • Kalender
  • Wie zijn wij?
  • VrouwenHart verhalen
  • Contact

Vrouwenhart

Alle informatie over het vrouwenhart in een oogopslag. We delen hier onze ervaringen maar ook onze kennis die we hebben opgedaan en nog dagelijks opdoen ten gevolge van hartproblemen. Onwetendheid kan een levensgroot gevaar betekenen voor vrouwen met hartproblemen. Wij zijn geen artsen maar evaringsdeskundigen en zo dient wat we hier plaatsen ook gelezen te worden.

Home » VrouwenHart verhalen » Het VrouwenHart verhaal van Wemmie (57)

Het VrouwenHart verhaal van Wemmie (57)

17 september 2019 door VrouwenHart Reageer

“De familieanamnese was wel reden voor gedegen onderzoek, maar omdat daaruit niet iets specifieks naar voren kwam, werd er gesuggereerd dat de overgang of stress een reden kon zijn.”

Wemmie is 57 jaar. Samen met haar huidige man heeft ze een fusiegezin met een dochter van 32 jaar, een zoon van 29 jaar, een dochter van 27 jaar en een dochter van 16 jaar. Zij heeft vier kleinkinderen: twee jongens en twee meisjes. Wemmie is al vroeg begonnen met werken, na de Havo heeft zij eerst een opleiding tot Z-verpleegkundige gevolgd maar al vrij snel is zij overgestapt naar een laboratorium. Daar heeft zij 25 jaar gewerkt. Na het constateren van een allergische astma heeft zij een omscholingstraject gevolgd, waaronder de docentenopleiding Omgangskunde. Na een tijdje kreeg zij ook nog de diagnose colitis ulcerosa. Op dit moment heeft zij een eigen bedrijf en werkt zij als docent NT2. Zij werkt ongeveer 12-15 uur per week exclusief voorbereiden. 

Hoe werd duidelijk dat je een hartprobleem had?

Ongeveer acht jaar geleden kreeg ik medicatie voorgeschreven voor hormoongerelateerde migraine. Dit is een middel tegen hoge bloeddruk. De huisarts wilde dat ik de bloeddruk liet controleren omdat het middel een lagere bloeddruk kon veroorzaken. Bij mij werd er echter een te hoge bloeddruk geconstateerd. Reden om de bloeddruk nog beter in de gaten te houden. In de zomer op vakantie had ik vreemde klachten. We wandelden altijd veel in de vakantie in de bergen en ik merkte dat ik adem te kort kwam, veel geeuwde en ‘s nachts moest ik elk uur plassen. Zelf had ik bedacht dat het leek alsof mijn hart daar in de bergen, met warm weer extra moest pompen waardoor ik ‘s nacht extra vocht kwijt moest raken. De huisarts dacht aan een soort heimwee want thuis met een graad of twintig en minder intensieve wandelingen, had ik geen klachten. Inmiddels ging de bloeddruk steeds wat hoger en ik heb gevraagd voor een verwijzing naar een specialist.

In de familieanamnese komen hart- en vaatklachten voor. Mijn opa had een aneurysma op 76-jarige leeftijd na enkele lichte hartinfarcten, mijn vader kreeg op 52 jarige leeftijd omleidingen en mijn broer op ongeveer 50 jarige leeftijd een herseninfarct na enkele tia’s in de voorgaande jaren. De huisarts vond het niet nodig omdat mijn BMI goed was, ik kreeg genoeg beweging, ik rook niet en ik drink weinig. In 2016 moest ik stoppen met de anti-conceptie pil van een vervangende huisarts. Deze gebruikte ik juist voor de migraine. Dit moest cold turkey gebeuren. In de voorgaande maanden voelde ik mij al erg vermoeid. De huisarts gooide het op stress en de overgang. Na het stoppen van de pil werd ik ziek, zo vermoeid dat ik brakend voor de klas stond, ik kon van vermoeidheid amper lopen, ik sliep enkele uren per nacht en ik was heel onrustig en had hartkloppingen. Kortom, ik voelde mij zo akelig en ben huilend bij de huisarts terecht gekomen. Ik kreeg de diagnose burn-out. Er was ook wel het een en ander gebeurd, maar ik was al lang blij dat ik “iets” had en legaal op bed kon liggen. Na een paar maanden rust begon het weer te kriebelen en begon ik weer met werken. Echter de klachten kwamen weer terug en ik dacht echt dat het tussen de oren zat.

2017 was in die zin weer een vervelend jaar met bovengenoemde klachten. Omdat ik eigen baas ben ging ik vooral ‘s middags werken, kon ik tenminste uitslapen. Toen heb ik ook een verwijzing geëist naar een cardioloog en gekregen. Eind 2017 kreeg ik de vermoedelijke diagnose CMD (niet echt van harte). De medicatie werd gestart alsof het CMD was.

Welke behandeling(en) heb je daarna ondergaan?

Om tot de diagnose te komen heb ik een hartkatheterisatie gehad en een flowmeting. Er is namelijk een stenose van 50% gevonden in één van de grote kransslagaders. Bij deze flowmeting liep ik een vals aneurysma op en ik heb 4 dagen in het ziekenhuis gelegen. De medicatie is naast enalapril van de huisarts, diltiazem 200 mg en ascal. Later, via dokter Janneke Wittekoek, zijn daar er nog wat aanpassingen in de doseringen gedaan.

Heb je het gevoel dat je probleem serieus werd genomen?

In het ziekenhuis in mijn woonplaats, werd ik voor mijn gevoel niet serieus genomen. Ook de huisarts heeft mij jaren door laten lopen terwijl ik steeds heb gevraagd voor specialistisch onderzoek. De familieanamnese was wel reden voor gedegen onderzoek maar omdat daaruit niet iets specifieks naar voren kwam wat de klachten kon veroorzaken (inmiddels ook angina pectoris), werd er ook gesuggereerd dat de overgang of stress een reden kon zijn. In het voorjaar van 2017 bleek uit bloedonderzoek dat ik de overgang al achter de rug had. Toch heeft de cardioloog volgens CMD protocol medicatie voorgeschreven. De cardioloog leek ook niet overtuigd van specifieke vrouwenproblematiek. Ze liet zich er voorzichtig over uit. Pas in april 2019 werd ik serieus behandeld door Janneke Wittekoek na een second opinion. Zij erkende de klachten!  

In hoeverre is je leven veranderd door je hartprobleem?

De vermoeidheid die soms heel onverwacht komt vind ik het grootste probleem. Ook kan ik minder werken dan eerder. Het leven en alle activiteiten moet ik plannen, mijn grenzen moet ik bewaken. Van de diltiazem houd ik vocht vast in de benen en krijg ik constipatie, ondanks de colitis, die overigens in remissie is. De onzekerheid over het verloop van de ziekte houdt mij ook wel bezig.

Wat zijn je verwachtingen van de facebookgroep en de website VrouwenHart.nl?

De facebookgroep/website kan bijdragen aan her- en erkenning. Soms zit je met een vraag die je bezig houdt en er is altijd wel iemand die zoiets heeft meegemaakt en tips heeft. Alleen te weten dat je niet de enige bent is al een fijn gevoel. Mogelijk kan een groot platform ook bijdragen aan de bekendheid dat er verschillen zijn tussen een mannenhart en een vrouwenhart. Er is nog te weinig over bekend bij een groot deel van de medici. Ook huisartsen wuiven het weg. 

Tekst: Wemmie / Karen van Wijngaarden

Illustratie: Marieke Priem, Illustrada.nl

Alle vrouwenhartverhalen op deze website zijn eigendom van VrouwenHart.nl. Deze mogen NIET worden verveelvoudigd, gekopieerd, gepubliceerd, opgeslagen, aangepast of gebruikt in welke vorm dan ook, online of offline, zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van onze redactie.

Categorie: Coronaire Vaatdysfunctie, VrouwenHart verhalen Tags: Cmd, familieanamnese, flowmeting, hoge bloeddruk, Katheterisatie, migraine, stenose, vermoeidheid

Zoeken op deze site

Lees Interacties

Geef een antwoord Reactie annuleren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Primaire Sidebar

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

We houden je op de hoogte van de laatste berichten

Dit e-mailadres zal uitsluitend gebruikt worden voor de nieuwsbrief van VrouwenHart.nl.

Volg ons op Social Media

Vrouwenhartverhalen

Het VrouwenHart verhaal van Carola (51)

“Toen die ambulance kwam, zei ik: ‘Nou, ik ga niet op een brancard hoor, ik loop er wel naartoe.’ Het leek mij allemaal erg overdreven.” Carola is 51 jaar, getrouwd en heeft 2 kinderen van 19 en bijna 18 jaar. Ze werkt als medewerkster Front Office bij een woningcorporatie. Hoe werd duidelijk dat je een […]

Het VrouwenHart verhaal van Marianne (57)

“Je kunt nog een heel goed leven hebben als je bereid bent om je leven helemaal om te gooien.” Marianne is 57 en getrouwd. Zij en haar man hebben drie volwassen dochters (inmiddels met aanhang) die hen de afgelopen jaren opa en oma hebben gemaakt van drie kleinzoons en één kleindochter. Marianne heeft jarenlang als […]

More Posts from this Taxonomy

Footer

Zoeken op deze website

Of zoeken op categorie

  • Coronaire Vaatdysfunctie
  • Hartfalen
  • Hartritmestoornis
  • Kalender
  • Onderzoek
  • SCAD
  • Sticky
  • VrouwenHart nieuws
  • VrouwenHart Professionals
    • VrouwenHart Cardiologen
  • VrouwenHart verhalen
  • Wie zijn wij :
  • Zwangerschap

Recente berichten

  • VrouwenHart interview met Dr. Martijn Meuwissen: De interventiecardiologie zal de spil blijven in diagnose en therapie 21 maart 2023
  • VrouwenHart blogt: En waar zijn we dan zo druk mee? 15 maart 2023
  • HARTstikke bewust 7 maart 2023
  • Karishma Ramlakhan promoveert aan de Erasmus Universiteit met haar onderzoek naar de relatie tussen zwangerschap en hartziekten 6 december 2022
  • Stichting VrouwenHart blikt terug op 2022 en kijkt uit naar 2023 5 december 2022
  • VrouwenHart blogt: Op zoek naar een goede cardioloog 29 november 2022

Vrouwenhart.nl is een initiatief om alle informatie over het vrouwenhart in een oogopslag beschikbaar te maken. We delen hier onze ervaringen maar ook onze kennis die we hebben opgedaan en nog dagelijks opdoen ten gevolge van hartproblemen.

Onwetendheid kan een levensgroot gevaar betekenen voor vrouwen met hartproblemen. Wij zijn geen artsen maar ervaringsdeskundigen en zo dient wat we hier plaatsen ook gelezen te worden.

Vrouwenhart is als Stichting ingeschreven onder KvK nummer 80483852 en RSIN861697764.

Rekeningnr NL 70 RABO 0363 3283 00 t.n.v. Stichting VrouwenHart

  • Stichting Vrouwenhart
  • Statuten van Stichting Vrouwenhart
  • Privacybeleid

Copyright © 2023 · Vrouwenhart.nl · Beheerd door Werkend Webdesign