• Door naar de hoofd inhoud
  • Spring naar de eerste sidebar
  • Spring naar de voettekst
  • VrouwenHart nieuws
  • Home
  • Categorieën
    • SCAD
    • Coronaire Vaatdisfunctie
    • Hartritmestoornis
    • VrouwenHart Professionals
    • VrouwenHart Cardiologen
    • Zwangerschap
    • Hartfalen
    • Kalender
  • Wie zijn wij?
  • VrouwenHart verhalen
  • Contact

Vrouwenhart

Alle informatie over het vrouwenhart in een oogopslag. We delen hier onze ervaringen maar ook onze kennis die we hebben opgedaan en nog dagelijks opdoen ten gevolge van hartproblemen. Onwetendheid kan een levensgroot gevaar betekenen voor vrouwen met hartproblemen. Wij zijn geen artsen maar evaringsdeskundigen en zo dient wat we hier plaatsen ook gelezen te worden.

Home » VrouwenHart verhalen » Het VrouwenHart verhaal van Henriëtte (46)

Het VrouwenHart verhaal van Henriëtte (46)

5 augustus 2021 door VrouwenHart Reageer

“Op de ECG was te zien dat mijn hart nog maar 30 slagen per minuut sloeg. Ik moest snel een oppas regelen voor mijn zoontje, en mijn familie werd gebeld. Het was behoorlijk kritiek.”

Henriëtte is getrouwd en heeft een zoon van 17 jaar. Ze heeft in het verleden o.a. gewerkt als receptioniste. Twee jaar geleden was ze begonnen met een opleiding verzorgende IG, maar door gezondheidsproblemen moest ze hiermee stoppen. Ze zit op dit moment in de ziektewet. Dit is het VrouwenHart Verhaal van Henriëtte.

Henriëtte heeft sinds haar geboorte een hartprobleem. Tijdens haar geboorte heeft ze ook zuurstoftekort gehad. Dat is toen niet nader onderzocht. Onlangs is ze getest op ADD, en daar bleek ze positief op te scoren. Dat verklaarde veel van de problemen die ze op school en tijdens haar werk tegenkwam.

Hoe werd duidelijk dat je een hartprobleem had?

Ik heb een aangeboren hartafwijking. Daar ben ik dus al mee geboren, maar het werd pas ontdekt bij een controle bij het consultatiebureau. Mijn moeder vond dat het niet goed met mij ging. Noem het moederintuïtie. Toen bleek het goed mis met mij te zijn. Ik bleek een atrium-septumdefect type II te hebben, een gaatje tussen de boezems en kamers van het hart. Dit was in 1976, ik was toen 2,5 jaar oud.

Ik onderging hiervoor een openhartoperatie in het UMCG. Ik heb aan een hartlongmachine gelegen. Het was er toen erop of eronder. Ik kon er ook aan overlijden. Mijn ouders hebben in het zusterhuis geslapen toen ik daar lag.

Je was dus al op jonge leeftijd hartpatiënt. Hoeveel last had je daarvan tijdens je jeugd?

Mijn hartproblemen openbaarden zich vooral tijdens gymnastiek, daar kon ik lastig meekomen. En dan ging ik vaak over mijn grenzen. Maar een veel groter probleem was dat ik veel moeite met leren had. Ik was snel afgeleid, had concentratieproblemen. Terwijl ik heel erg mijn best deed. Het is me twee keer gebeurd dat ik herexamen moest doen terwijl ik goed geleerd had. Pas onlangs is gebleken dat ik ADD heb, en dat dit gerelateerd is aan het zuurstoftekort bij mijn geboorte. Dit verklaart veel. Niet alleen van mijn schooltijd, maar ook van de tijd erna. Ik heb verschillende banen gehad, maar sommige taken (zoals computerwerk) lukten echt niet. Ik kan gewoon informatie niet vasthouden. Andere dingen, zoals organiseren en nieuwe dingen opzetten, kan ik juist wel.

Een paar jaar geleden heb je nieuwe hartproblemen gekregen. Hoe openbaarden die problemen zich?

Na de bevalling van mijn zoon kreeg ik vage klachten. Ik was erg moe, kortademig. Ik ben een paar keer flauwgevallen. Kleine stukjes lopen met de kinderwagen kon ik niet volhouden. En soms stond ik met mijn zoon in mijn armen en moest ik hem weer terugleggen in zijn wiegje, omdat ik niet kon blijven staan.

In 2004 ben ik gecollabeerd, oftewel flauwgevallen. Mijn zoon was toen 1,5 jaar. Ik was kinderkleding aan het verkopen op een beurs in dorp. Ik wilde net gaan opruimen toen mijn hart opeens heel hard ging kloppen. Het werd zwart voor mijn ogen en ik werd duizelig. Daarna lag ik op de grond. Er was toevallig iemand in de buurt die IC-verpleegkundige was. Die heeft de doktersdienst gebeld. De doktersdienst heeft daarna een ambulance gebeld, want het bleek goed mis. Er werd een ECG gemaakt, waarop te zien was dat mijn hart nog maar 30 slagen per minuut sloeg. Ik moest snel een oppas regelen voor mijn zoontje, en mijn familie werd gebeld. Het was behoorlijk kritiek.

Welke behandeling(en) heb je daarna ondergaan?

Ik ben naar het UMCG gebracht. Na vijf dagen onderzoek bleek ik een totaal AV-blok te hebben. De sinusknoop, de gangmaker, werkt bij mij niet goed. Ik heb hiervoor een pacemaker gekregen met 2 draden; 1 draad in het kamer en 1 draad in de boezem.

Inmiddels ben ik aan mijn derde pacemaker. Ik heb er in 2004, 2010 en 2019 één gekregen.

In 2005 werd ik weer niet goed. Ik had een erg lage bloeddruk. Bij controle in het UMCG constateerde de cardioloog hartritmestoornissen. Ik kon naar huis om mijn tas in te pakken, want ik moest er blijven. Voor die hartritmestoornissen heb ik bètablokkers gekregen. Verder slik ik ook magnesiumgluconaattabletten. Mijn lichaam maakt niet genoeg magnesium aan en ook door de voeding neem ik te weinig op.  

Heb je het gevoel dat je probleem serieus werd genomen?

Nee er werd niet direct gehandeld. De dag vóórdat ik flauwviel (in 2004) was ik nog naar mijn huisarts geweest omdat ik aldoor zo moe was. De huisarts dacht dat dit lag aan dat ik moest wennen aan het moederschap of misschien bloedarmoede. Ik had verteld dat ik een hartafwijking had doorgemaakt op mijn kinderleeftijd. De huisarts heeft toen niet mijn bloeddruk opgemeten of mijn pols gevoeld. Een dag later trof ik haar weer in de dokterdienstauto, toen het dus ernstig mis was.

Toen ik zwanger was mijn zoon heb ik aan mijn toenmalige arts verteld dat ik een aangeboren hartafwijking had. Ik vertelde ook dat ik soms zo moe was. De arts hoorde wel een ruisje, maar ook toen werd niet de link gelegd dat ik weer hartproblemen had.

In hoeverre is je leven veranderd door je hartprobleem?

Ik voel me goed. Mijn conditie is goed. Ik probeer veel te wandelen en fietsen. Mijn pacemakercontroles zijn ook steeds goed.

Ik werk op dit moment niet, zit in de ziektewet. Ik ben wel vrijwilliger voor Harteraad. Ik sta bijvoorbeeld op de Gezondheidsbeurs, woon vergaderingen bij, ben aanwezig bij Hart- en Vaatcafés. Dan bied ik een luisterend oor voor medepatiënten. Maar ik moet erg rekening houden met mijn grenzen. Als ik mij goed voel ga ik daar gauw overheen.

Wat zijn je verwachtingen van de facebookgroep en de website vrouwenhart.nl?

Lotgenotencontact vind ik belangrijk. Ik kan mij soms eenzaam voelen omdat je aan de buitenkant niet ziet wat ik heb. Ik zie er goed uit en ik ben best wel actief met wandelen, salsadansen en een popkoor waar ik lid van ben. De website vrouwenhart vind ik een mooi medium om meer te weten te komen over het hart en aanverwante zaken. En wat vrouwen zoal bezighoudt die hier ook mee te maken hebben gehad.

Tekst: Henriëtte / Annemiek Hutten

Illustratie: Marieke Priem, Illustrada.nl

Alle vrouwenhartverhalen op deze website zijn eigendom van VrouwenHart.nl. Deze mogen NIET worden verveelvoudigd, gekopieerd, gepubliceerd, opgeslagen, aangepast of gebruikt in welke vorm dan ook, online of offline, zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van onze redactie.

Categorie: VrouwenHart verhalen Tags: aangeboren hartafwijking, ADD, atrium-septumdefect, AV-blok, flauwvallen, hartritmestoornissen, kortademigheid, lage bloeddruk, openhartoperatie, pacemaker, vermoeidheid, zuurstoftekort

Zoeken op deze site

Lees Interacties

Geef een antwoord Reactie annuleren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Primaire Sidebar

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

We houden je op de hoogte van de laatste berichten

Dit e-mailadres zal uitsluitend gebruikt worden voor de nieuwsbrief van VrouwenHart.nl.

Volg ons op Social Media

Vrouwenhartverhalen

Het VrouwenHart verhaal van Carola (51)

“Toen die ambulance kwam, zei ik: ‘Nou, ik ga niet op een brancard hoor, ik loop er wel naartoe.’ Het leek mij allemaal erg overdreven.” Carola is 51 jaar, getrouwd en heeft 2 kinderen van 19 en bijna 18 jaar. Ze werkt als medewerkster Front Office bij een woningcorporatie. Hoe werd duidelijk dat je een […]

Het VrouwenHart verhaal van Marianne (57)

“Je kunt nog een heel goed leven hebben als je bereid bent om je leven helemaal om te gooien.” Marianne is 57 en getrouwd. Zij en haar man hebben drie volwassen dochters (inmiddels met aanhang) die hen de afgelopen jaren opa en oma hebben gemaakt van drie kleinzoons en één kleindochter. Marianne heeft jarenlang als […]

More Posts from this Taxonomy

Footer

Zoeken op deze website

Of zoeken op categorie

  • Coronaire Vaatdysfunctie
  • Hartfalen
  • Hartritmestoornis
  • Kalender
  • Onderzoek
  • SCAD
  • Sticky
  • VrouwenHart nieuws
  • VrouwenHart Professionals
    • VrouwenHart Cardiologen
  • VrouwenHart verhalen
  • Wie zijn wij :
  • Zwangerschap

Recente berichten

  • VrouwenHart interview met Dr. Martijn Meuwissen: De interventiecardiologie zal de spil blijven in diagnose en therapie 21 maart 2023
  • VrouwenHart blogt: En waar zijn we dan zo druk mee? 15 maart 2023
  • HARTstikke bewust 7 maart 2023
  • Karishma Ramlakhan promoveert aan de Erasmus Universiteit met haar onderzoek naar de relatie tussen zwangerschap en hartziekten 6 december 2022
  • Stichting VrouwenHart blikt terug op 2022 en kijkt uit naar 2023 5 december 2022
  • VrouwenHart blogt: Op zoek naar een goede cardioloog 29 november 2022

Vrouwenhart.nl is een initiatief om alle informatie over het vrouwenhart in een oogopslag beschikbaar te maken. We delen hier onze ervaringen maar ook onze kennis die we hebben opgedaan en nog dagelijks opdoen ten gevolge van hartproblemen.

Onwetendheid kan een levensgroot gevaar betekenen voor vrouwen met hartproblemen. Wij zijn geen artsen maar ervaringsdeskundigen en zo dient wat we hier plaatsen ook gelezen te worden.

Vrouwenhart is als Stichting ingeschreven onder KvK nummer 80483852 en RSIN861697764.

Rekeningnr NL 70 RABO 0363 3283 00 t.n.v. Stichting VrouwenHart

  • Stichting Vrouwenhart
  • Statuten van Stichting Vrouwenhart
  • Privacybeleid

Copyright © 2023 · Vrouwenhart.nl · Beheerd door Werkend Webdesign