• Door naar de hoofd inhoud
  • Spring naar de eerste sidebar
  • Spring naar de voettekst
  • VrouwenHart nieuws
  • Home
  • Categorieën
    • SCAD
    • Coronaire Vaatdisfunctie
    • Hartritmestoornis
    • VrouwenHart Professionals
    • VrouwenHart Cardiologen
    • Zwangerschap
    • Hartfalen
    • Kalender
  • Wie zijn wij?
  • VrouwenHart verhalen
  • Contact

Vrouwenhart

Alle informatie over het vrouwenhart in een oogopslag. We delen hier onze ervaringen maar ook onze kennis die we hebben opgedaan en nog dagelijks opdoen ten gevolge van hartproblemen. Onwetendheid kan een levensgroot gevaar betekenen voor vrouwen met hartproblemen. Wij zijn geen artsen maar evaringsdeskundigen en zo dient wat we hier plaatsen ook gelezen te worden.

Home » VrouwenHart nieuws » ZWANGERSCHAPSVERGIFTIGING.. KAN ASPIRINE HELPEN BIJ HET VOORKOMEN VAN HARTPROBLEMEN ?

ZWANGERSCHAPSVERGIFTIGING.. KAN ASPIRINE HELPEN BIJ HET VOORKOMEN VAN HARTPROBLEMEN ?

4 januari 2019 door Info Reageer

Het hebben van pre-eclampsie of andere vormen van hypertensie tijdens de zwangerschap geeft vrouwen een verhoogd risico op een beroerte, wat kan worden gematigd door langdurig gebruik van aspirine, suggereert een nieuwe studie. “Vrouwen met een hoog risico op pre-eclampsie krijgen tijdens de zwangerschap aspirine en we weten dat dit hun risico op het ontwikkelen van de aandoening vermindert, maar de aspirine wordt meestal gestopt na de bevalling.” Het blijft de vraag of aspirine bij deze vrouwen moet worden voortgezet, “leiden auteur Eliza C. Miller, MD, Columbia University Mailman School of Public Health, New York City, reageerde op Medscape Medical News. “Deze studie geeft geen antwoord op die vraag, maar we laten enkele interessante en tot nadenken stemmende bevindingen zien,” zei ze. “We zagen een trend in de richting van het voordeel van aspirine bij vrouwen die in deze studie hypertensie hadden ervaren tijdens de zwangerschap, maar het effect was niet significant in de hele groep, maar vrouwen in hun 40 en 50 zagen het meeste voordeel en het effect was significant in deze leeftijdsgroep. Het is mogelijk dat het effect verwatert naarmate vrouwen ouder worden. ” In de jongere groep (jonger dan 60 jaar) hadden vrouwen die geen aspirine hadden maar met een voorgeschiedenis van hypertensie tijdens de zwangerschap een 50% verhoogd risico op een beroerte vergeleken met vrouwen die geen hypertensie hadden tijdens de zwangerschap, zelfs na correctie voor vele andere risicofactoren, toonde de studie aan. Vrouwen met een voorgeschiedenis van hypertensie tijdens de zwangerschap, maar die aspirine gebruikten, vertoonden geen verhoogd risico op een beroerte. “Het lijkt er daarom op dat aspirine een gunstig effect heeft bij deze groep die een verhoogd risico op een beroerte hebben op middelbare leeftijd,” merkte Miller op. Ze waarschuwde echter dat omdat dit een observationeel onderzoek was, de gegevens als voorlopig moesten worden beschouwd. “We kunnen geen definitieve aanbevelingen doen dat vrouwen die tijdens de zwangerschap hypertensie hebben ervaren op basis van deze gegevens aspirine nemen op de lange termijn, maar ik denk dat we hiermee rekening moeten houden bij het beoordelen van het risico op hart- en herseninfarct bij deze vrouwen.”

De studie werd online gepubliceerd op 26 december in Neurology. Miller merkte op dat eerdere studies hebben gesuggereerd dat pre-eclampsie en andere vormen van hypertensie tijdens de zwangerschap het cardiovasculaire risico later in het leven verhogen, maar dit wordt vaak genegeerd bij het beoordelen van het cardiovasculaire risico. “Dit is een belangrijk onderdeel van de gezondheidsgeschiedenis van vrouwen, maar het wordt vaak vergeten en het maakt momenteel geen deel uit van de aanbevolen cardiovasculaire risicoberekening,” zei ze. Miller is van mening dat dit moet veranderen.

“Mensen denken dat wanneer de zwangerschap voorbij is het voorkomen van pre-eclampsie of andere vormen van hypertensie tijdens de zwangerschap niet meer relevant zijn,” zei ze. “Het is niet op de neurologieradar geweest bij het beoordelen van het risico op een beroerte, maar naarmate er meer vrouwen neurologie ingaan, groeit op dit gebied de belangstelling.” Ze merkte op dat eerdere studies niet specifiek zijn uitgevoerd in de VS-populatie, waar de pre-eclampsiecijfers stijgen. “We analyseerden gegevens van een Amerikaans onderzoek waarin de deelnemers specifiek naar pre-eclampsie werden gevraagd, en eerdere studies hebben zich niet specifiek gericht op beroerte, wat we hier hebben gedaan”, voegde ze eraan toe.

Miller zegt dat er twee tijdspunten zijn wanneer een geschiedenis van hypertensie tijdens de zwangerschap moet worden overwogen. “Na de bevalling zou het raadzaam zijn om het toekomstige risico met deze vrouwen te bespreken.Ze kunnen worden verteld dat het feit dat ze tijdens de zwangerschap hypertensie hadden hen in de toekomst een verhoogd cardiovasculair risico oplevert, dus moeten ze waakzamer zijn over andere risicofactoren. “En dan op middelbare leeftijd, bij het beoordelen van cardiovasculaire risico’s vrouwen moeten worden gevraagd naar een geschiedenis van hypertensie aandoeningen tijdens de zwangerschap. Als ze dit hebben ervaren, dan moet het een rode vlag zijn die moet worden overwogen samen met andere risicofactoren bij het nemen van de beslissing over het al dan niet geven van aspirine. ” Hoewel dit alleen niet genoeg is om aspirine voor te schrijven, merkte ze op: “als er andere risicofactoren waren en ik niet zeker wist of aspirine gerechtvaardigd was of niet – bijvoorbeeld iemand die mogelijk een voorbijgaande ischemische aanval heeft gehad, maar dat niet is zeker – dan zou een geschiedenis van hypertensie tijdens de zwangerschap me kunnen dwingen het voor te schrijven. ” Ze herinnert eraan dat het gebruik van aspirine niet zonder risico is en er is bekend dat het geassocieerd is met gastro-intestinale bloedingen. “We hebben er niet naar gekeken in deze studie,” voegde ze eraan toe. “We hebben echter gekeken naar hemorragische beroerte en er leek geen verhoogd risico te zijn op het gebruik van aspirine bij deze populatie.” Voor de studie analyseerden onderzoekers gegevens uit de California Teachers Study, een prospectieve cohortstudie, om te onderzoeken of hypertensieve aandoeningen van de zwangerschap het risico op beroerte op lange termijn bij vrouwen verhoogden en of het gebruik van aspirine of statine dit risico veranderde.

Een totaal van 83.749 vrouwen van 60 jaar of jonger op het moment van inschrijving in 1995 werden opgenomen in de analyse. Ze werden prospectief opgevolgd voor gevalideerde beroerte-uitkomsten verkregen door koppeling met de ziekenhuisrecords in Californië tot 2015. De resultaten toonden aan dat 4070 (4,9%) vrouwen een voorgeschiedenis hadden van hypertensie tijdens de zwangerschap, en vrouwen met een dergelijke voorgeschiedenis hadden een verhoogd risico op alle beroertes (aangepaste hazard ratio [HR], 1,3; 95% CI, 1,2 – 1,4). Er was een interactie tussen aspirinegebruik en hypertensie tijdens de zwangerschap op risico op een beroerte vóór de leeftijd van 60 jaar: niet-aspirant-aspirine had een hoger risico (aangepaste HR, 1,5; 95% CI, 1,0 – 2,1) maar aspirine-gebruikers niet (aangepaste HR, 0.8; 95% CI, 0.4 – 1.7). Dit effect werd niet gezien met statines. Miller merkte op dat andere onderzoeken naar primaire preventie van hart- en vaatziekten een voordeel van aspirine bij vrouwen ouder dan 45 jaar hebben gesuggereerd, maar niet bij mannen. “Er kan een sekse-specifiek effect zijn en deze groep vrouwen met een voorgeschiedenis van hypertensie tijdens de zwangerschap kan hiervan een deel verklaren,” stelt ze voor. “We weten niet of deze vrouwen die tijdens de zwangerschap hypertensie krijgen al een verhoogd cardiovasculair risico hebben en de zwangerschap heeft dit net ontmaskerd of als de zwangerschap het risico veroorzaakt. Het kan een beetje van beide zijn. Maar het maakt niet echt uit waarom het voorkomt – alleen dat we het herkennen als een risicofactor voor toekomstige beroerte, “voegde ze eraan toe. Slagpreventie Limbo In een begeleidend redactioneel zeggen Steven K. Feske, MD, Harvard Medical School, Boston en Cheryl Bushnell, MD, Wake Forest Baptist Health, Winston-Salem, North Carolina, dat ze “alle inspanningen toejuichen om het belang van hypertensiestoornissen van zwangerschap en om behandelbare risicofactoren te identificeren die ons in staat kunnen stellen om nog lager te gaan in de limbo voor beroertepreventie. ” Ze wijzen erop dat het effect van aspirine in dit onderzoek relatief klein is, maar waarschijnlijk om vele redenen aanzienlijk is onderschat vanwege het ontwerp van de studie. Ze suggereren dat het onwaarschijnlijk is dat een gerandomiseerd onderzoek zo’n klein effect detecteert, maar ze bevelen aan dat toekomstige epidemiologische studies van beroerte en hart- en vaatziekten hypertensie-aandoeningen van de zwangerschap als een potentiële risicofactor omvatten. “De bevindingen hier zijn te voorlopig om de klinische besluitvorming te stimuleren”, concluderen ze. “Echter, rekening houdend met de bevindingen van de Women’s Health Study, is het gebruik van aspirine voor primaire preventie bij vrouwen> 45 jaar redelijk, in toenemende mate omdat ze risicofactoren accumuleren.” Miller, Feske en Bushnell hebben geen relevante financiële relaties gemeld. Neurologie. Gepubliceerd online 26 december 2018.

Categorie: VrouwenHart nieuws, Zwangerschap

Zoeken op deze site

Lees Interacties

Geef een antwoord Reactie annuleren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Primaire Sidebar

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

We houden je op de hoogte van de laatste berichten

Dit e-mailadres zal uitsluitend gebruikt worden voor de nieuwsbrief van VrouwenHart.nl.

Volg ons op Social Media

Vrouwenhartverhalen

Het VrouwenHart verhaal van Carola (51)

“Toen die ambulance kwam, zei ik: ‘Nou, ik ga niet op een brancard hoor, ik loop er wel naartoe.’ Het leek mij allemaal erg overdreven.” Carola is 51 jaar, getrouwd en heeft 2 kinderen van 19 en bijna 18 jaar. Ze werkt als medewerkster Front Office bij een woningcorporatie. Hoe werd duidelijk dat je een […]

Het VrouwenHart verhaal van Marianne (57)

“Je kunt nog een heel goed leven hebben als je bereid bent om je leven helemaal om te gooien.” Marianne is 57 en getrouwd. Zij en haar man hebben drie volwassen dochters (inmiddels met aanhang) die hen de afgelopen jaren opa en oma hebben gemaakt van drie kleinzoons en één kleindochter. Marianne heeft jarenlang als […]

More Posts from this Taxonomy

Footer

Zoeken op deze website

Of zoeken op categorie

  • Coronaire Vaatdysfunctie
  • Hartfalen
  • Hartritmestoornis
  • Kalender
  • Onderzoek
  • SCAD
  • Sticky
  • VrouwenHart nieuws
  • VrouwenHart Professionals
    • VrouwenHart Cardiologen
  • VrouwenHart verhalen
  • Wie zijn wij :
  • Zwangerschap

Recente berichten

  • VrouwenHart interview met Dr. Martijn Meuwissen: De interventiecardiologie zal de spil blijven in diagnose en therapie 21 maart 2023
  • VrouwenHart blogt: En waar zijn we dan zo druk mee? 15 maart 2023
  • HARTstikke bewust 7 maart 2023
  • Karishma Ramlakhan promoveert aan de Erasmus Universiteit met haar onderzoek naar de relatie tussen zwangerschap en hartziekten 6 december 2022
  • Stichting VrouwenHart blikt terug op 2022 en kijkt uit naar 2023 5 december 2022
  • VrouwenHart blogt: Op zoek naar een goede cardioloog 29 november 2022

Vrouwenhart.nl is een initiatief om alle informatie over het vrouwenhart in een oogopslag beschikbaar te maken. We delen hier onze ervaringen maar ook onze kennis die we hebben opgedaan en nog dagelijks opdoen ten gevolge van hartproblemen.

Onwetendheid kan een levensgroot gevaar betekenen voor vrouwen met hartproblemen. Wij zijn geen artsen maar ervaringsdeskundigen en zo dient wat we hier plaatsen ook gelezen te worden.

Vrouwenhart is als Stichting ingeschreven onder KvK nummer 80483852 en RSIN861697764.

Rekeningnr NL 70 RABO 0363 3283 00 t.n.v. Stichting VrouwenHart

  • Stichting Vrouwenhart
  • Statuten van Stichting Vrouwenhart
  • Privacybeleid

Copyright © 2023 · Vrouwenhart.nl · Beheerd door Werkend Webdesign