• Door naar de hoofd inhoud
  • Spring naar de eerste sidebar
  • Spring naar de voettekst
  • VrouwenHart nieuws
  • Home
  • Categorieën
    • SCAD
    • Coronaire Vaatdisfunctie
    • Hartritmestoornis
    • VrouwenHart Professionals
    • VrouwenHart Cardiologen
    • Zwangerschap
    • Hartfalen
    • Kalender
  • Wie zijn wij?
  • VrouwenHart verhalen
  • Contact

Vrouwenhart

Alle informatie over het vrouwenhart in een oogopslag. We delen hier onze ervaringen maar ook onze kennis die we hebben opgedaan en nog dagelijks opdoen ten gevolge van hartproblemen. Onwetendheid kan een levensgroot gevaar betekenen voor vrouwen met hartproblemen. Wij zijn geen artsen maar evaringsdeskundigen en zo dient wat we hier plaatsen ook gelezen te worden.

Home » VrouwenHart nieuws » Hooggevoelige troponinetesten vinden veel meer vrouwen met myocardletsel maar desondanks krijgen ze nog steeds geen passende vervolgbehandeling

Hooggevoelige troponinetesten vinden veel meer vrouwen met myocardletsel maar desondanks krijgen ze nog steeds geen passende vervolgbehandeling

30 november 2020 door Info Reageer

Er werden meer risicovolle vrouwen gevonden, maar deze bleven onderbehandeld in vergelijking met mannen.

Het gebruik van geslachtsspecifieke drempels met hooggevoelige troponinetests voor verdenking op ACS leidt tot een onevenredig grotere toename van het aantal vrouwen ten opzichte van mannen met een zekere mate van myocardletsel, maar het vermindert niet de op geslacht gebaseerde verschillen in management, een vooraf gespecificeerde secundaire analyse van de High-STEACS-studie toont.

Het aantal vrouwen met myocardletsel steeg met 42% toen ziekenhuizen hoog gevoelige cardiale troponine I-assays begonnen te gebruiken – met de geslachts specifieke cutoffs – in plaats van conventionele troponine tests, met slechts een toename van 6% in detectie bij mannen.

Dat resulteerde in een vergelijkbaar percentage myocardletsel dat werd vastgesteld bij zowel vrouwen (22%) als mannen (21%) na de overstap. De nieuwe benadering resulteerde ook in een toename van coronaire angiografie en revascularisatie, evenals het gebruik van secundaire preventieve therapieën, bij beide geslachten, hoewel vrouwen achterbleven op mannen als het ging om verdere evaluaties en behandeling.

De resultaten op een jaar bleven ongewijzigd bij zowel vrouwen als mannen. De bevindingen werden online gerapporteerd voorafgaand aan de uitgave van 22 oktober 2019 van het Journal of the American College of Cardiology, door hoofdauteurs Kuan Ken Lee, MD, en Amy Ferry, BSc (beide University of Edinburgh, Schotland).

“Deze studie benadrukt de noodzaak om de opleiding van zowel clinici als patiënten te verbeteren om de behandeling van vrouwen met verdenking op een acuut coronair syndroom te verbeteren, zodat we hopelijk in de toekomst de resultaten na een hartinfarct kunnen verbeteren”, vertelde Lee aan TCTMD.

In een reactie voor TCTMD zei Sharonne Hayes, MD (Mayo Clinic, Rochester, MN), dat de bevindingen benadrukken dat het niet uitmaakt hoe goed een test is als deze niet leidt tot passende vervolgacties. “Je kunt een test krijgen die verbeterd is ten opzichte van een eerdere test, maar als je geen aandacht besteedt aan de resultaten, als je de resultaten niet gebruikt om de zorg te verbeteren, heb je niets gewonnen. U heeft misschien een nauwkeurigere test gemaakt die misschien meer geld kost. ”

Alle verbeteringen in het testen moeten worden gekoppeld aan een strategie voor het toepassen van de resultaten om de resultaten voor de patiënt te verbeteren, zei Hayes. “We hebben een stukje informatie verstrekt dat dit mensen zijn met een hoger risico, maar als we dan geen nieuwe rubriek toepassen om hun risico te verkleinen of te diagnosticeren waarom ze risico lopen, zullen we het soort resultaten die we nodig hebben. “


Op geslacht gebaseerde ongelijkheden blijven bestaan Het is algemeen bekend dat vrouwen met ACS de neiging hebben om onder gediagnosticeerd en onder behandeld te worden en slechtere resultaten te hebben in vergelijking met hun mannelijke tegenhangers, benadrukte Lee.

De onderzoeksgroep uit Edinburgh heeft eerder aangetoond dat het gebruik van een hoog gevoelige troponine-test met geslachtsspecifieke cutoffs – in plaats van dezelfde drempel voor zowel vrouwen als mannen – de diagnose MI bij vrouwen zou kunnen verdubbelen.

“Dit roept de vraag op of het gebruik van enkelvoudige diagnostische drempels heeft bijgedragen aan ongelijkheden in de diagnose, het beheer en de resultaten van vrouwen met acuut coronair syndroom”, schrijven Lee et al. De High-STEACS-studie bood de gelegenheid om te onderzoeken of verbeterde diagnostische tests – door over te schakelen van een conventionele naar een hooggevoelige cardiale troponine I-test, geslachtsspecifieke drempels te gebruiken en de aanbevelingen van de universele definitie van MI toe te passen – verschillende effecten hadden over de evaluatie, behandeling en resultaten van vrouwen versus mannen met verdenking op ACS.

Van de 48.282 patiënten met verdenking op ACS die aan het onderzoek deelnamen (47% vrouwen), had 21,5% een zekere mate van myocardletsel vastgesteld met een cut-off van 16 ng / l voor vrouwen en 34 ng / l voor mannen. De meeste patiënten die werden heringedeeld op basis van de aanwezigheid van myocardletsel op basis van de hoog gevoeligheidstest (83%), waren vrouwen. Als we kijken naar specifieke soorten letsel bij vrouwen, verhoogde het gebruik van gevoeliger testen met geslachts specifieke drempels de diagnose van MI type 1 met 25%, van MI type 2 met 39% en van niet-ischemisch myocardletsel met 67%. De overeenkomstige cijfers voor mannen waren 6%, 9% en 12%.


“U kunt een test krijgen die verbeterd is ten opzichte van een eerdere test, maar als u geen aandacht besteedt aan de resultaten, als u de resultaten niet gebruikt om de zorg te verbeteren, heeft u niets gewonnen SHARONNE HAYES

Het nieuwe testprotocol werd in verband gebracht met een toenemend gebruik van coronaire angiografie en revascularisatie en van preventieve medische therapieën bij beide geslachten, maar vrouwen volgden consequent mannen. Coronaire angiografie werd bijvoorbeeld gebruikt bij 26% van de vrouwen en 46% van de mannen. De kloof voor revascularisatie was ongeveer hetzelfde (15% versus 34%). Vrouwen hadden ook minder kans op dubbele plaatjesaggregatieremmers (26% versus 43%), statines (16% versus 26%) en andere medicijnen.


Lee et al. zeggen dat het mogelijk is dat een deel van de reden waarom vrouwen minder werden behandeld, was dat ze meer kans hadden op niet-ischemische hartspierletsel dan mannen. Ze merken echter op dat analyses die beperkt waren tot patiënten met type 1 MI vergelijkbare bevindingen opleverden.
De primaire uitkomstmaat van High-STEACS was een samenstelling van daaropvolgend MI of CV sterfte. In overeenstemming met de belangrijkste onderzoeksresultaten, verbeterde de implementatie van de nieuwe testprotocollen deze uitkomst niet bij vrouwen of mannen met myocardletsel, die beide een vergelijkbaar risico hadden na 1 jaar (17% bij vrouwen en 15% bij mannen).


Onderwijs, protocollen kunnen helpen
Lee zei dat onderwijs een lange weg zou moeten zijn om de slepende kloven in het management tussen vrouwen en mannen aan te pakken “Het educatieve aspect is een enorm ding dat we in de toekomst moeten doen, om ervoor te zorgen dat clinici erkennen dat vrouwen het risico lopen op een hartinfarct en dat wanneer u vrouwen vindt met een vermoedelijk acuut coronair syndroom die door deze nieuwe test zijn geïdentificeerd, dat dit resultaat niet wordt genegeerd en dat er naar wordt gehandeld met de juiste onderzoeken en ook therapieën voor acuut coronair syndroom, ”zei hij.


Hayes, die samen met Allan Jaffee, MD (Mayo Clinic) een redactioneel commentaar bij het onderzoek schreef, wees erop dat eerder onderzoek met conventionele troponine tests aantoonde dat vrouwen met symptomen die consistent waren met MI en verhoogde troponines meer kans hadden dan mannen in vergelijkbare situaties. om naar huis te worden gestuurd vanaf de eerste hulp.

Een deel van het aanpakken van de resterende sekse gerelateerde ongelijkheden “is het overwinnen van onze vooroordelen en het opzetten van protocollen. . . waarop we kunnen vertrouwen, of dat nu richtlijnen zijn of klinische paden, ”zei Hayes. Met degenen die aanwezig zijn om clinici te begeleiden wanneer ze een patiënt met een verhoogd troponine niveau zien, “is het geen optie om het te negeren of weg te redeneren”, zei ze. ‘En ik denk dat dat ons veel zou helpen. Ik ben geen voorstander van kookboekgeneeskunde. . . maar het werkt voor piloten. En ik denk dat wanneer we richtlijnen volgen, dit vaak de lat voor zorg hoger legt. “


Over de vraag of sekse-specifieke drempels voor hoog gevoelige troponine tests de juiste keuze zijn, zei Hayes dat het zo is. “Ik denk dat wat we nog steeds niet weten, is wat de dingen zijn die we moeten doen voor een vrouw die misschien anders zijn om haar resultaten te verbeteren,” zei ze. “Dat wordt de volgende vraag die moet worden beantwoord.”

British Heart Foundation High Steacs study 2017

Categorie: Onderzoek, VrouwenHart nieuws Tags: High-STEACS, man vrouwverschillen, Mayo clinic, Sharonne N. Hays, Troponine

Zoeken op deze site

Lees Interacties

Geef een antwoord Reactie annuleren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Primaire Sidebar

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

We houden je op de hoogte van de laatste berichten

Dit e-mailadres zal uitsluitend gebruikt worden voor de nieuwsbrief van VrouwenHart.nl.

Volg ons op Social Media

Vrouwenhartverhalen

Het VrouwenHart verhaal van Carola (51)

“Toen die ambulance kwam, zei ik: ‘Nou, ik ga niet op een brancard hoor, ik loop er wel naartoe.’ Het leek mij allemaal erg overdreven.” Carola is 51 jaar, getrouwd en heeft 2 kinderen van 19 en bijna 18 jaar. Ze werkt als medewerkster Front Office bij een woningcorporatie. Hoe werd duidelijk dat je een […]

Het VrouwenHart verhaal van Marianne (57)

“Je kunt nog een heel goed leven hebben als je bereid bent om je leven helemaal om te gooien.” Marianne is 57 en getrouwd. Zij en haar man hebben drie volwassen dochters (inmiddels met aanhang) die hen de afgelopen jaren opa en oma hebben gemaakt van drie kleinzoons en één kleindochter. Marianne heeft jarenlang als […]

More Posts from this Taxonomy

Footer

Zoeken op deze website

Of zoeken op categorie

  • Coronaire Vaatdysfunctie
  • Hartfalen
  • Hartritmestoornis
  • Kalender
  • Onderzoek
  • SCAD
  • Sticky
  • VrouwenHart nieuws
  • VrouwenHart Professionals
    • VrouwenHart Cardiologen
  • VrouwenHart verhalen
  • Wie zijn wij :
  • Zwangerschap

Recente berichten

  • VrouwenHart interview met Dr. Martijn Meuwissen: De interventiecardiologie zal de spil blijven in diagnose en therapie 21 maart 2023
  • VrouwenHart blogt: En waar zijn we dan zo druk mee? 15 maart 2023
  • HARTstikke bewust 7 maart 2023
  • Karishma Ramlakhan promoveert aan de Erasmus Universiteit met haar onderzoek naar de relatie tussen zwangerschap en hartziekten 6 december 2022
  • Stichting VrouwenHart blikt terug op 2022 en kijkt uit naar 2023 5 december 2022
  • VrouwenHart blogt: Op zoek naar een goede cardioloog 29 november 2022

Vrouwenhart.nl is een initiatief om alle informatie over het vrouwenhart in een oogopslag beschikbaar te maken. We delen hier onze ervaringen maar ook onze kennis die we hebben opgedaan en nog dagelijks opdoen ten gevolge van hartproblemen.

Onwetendheid kan een levensgroot gevaar betekenen voor vrouwen met hartproblemen. Wij zijn geen artsen maar ervaringsdeskundigen en zo dient wat we hier plaatsen ook gelezen te worden.

Vrouwenhart is als Stichting ingeschreven onder KvK nummer 80483852 en RSIN861697764.

Rekeningnr NL 70 RABO 0363 3283 00 t.n.v. Stichting VrouwenHart

  • Stichting Vrouwenhart
  • Statuten van Stichting Vrouwenhart
  • Privacybeleid

Copyright © 2023 · Vrouwenhart.nl · Beheerd door Werkend Webdesign