Onze dank aan Stichting AFIP omdat we dit artikel op onze website mochten plaatsen.
Hierbij de link naar het originele artikel:
Prof. Bianca Brundel is sinds 1996 actief als onderzoeker op het gebied van boezemfibrilleren. Eerst als student in het UMC Groningen, daarna als post-doc in het lab van Prof. Stanley Nattel Montreal Canada en sinds 2016 actief in het Amsterdam UMC. Haar onderzoekslijn is gericht op het ontrafelen van de moleculaire oorzaak van boezemfibrilleren. Waarom is dit type onderzoek belangrijk voor de patiënt? Brundel beweert dat deze kennis onontbeerlijk is voor het ontdekken van nieuwe geneesmiddelen voor deze aandoening.
Ontsporing eiwitten als oorzaak voor boezemfibrilleren
Het team van Brundel heeft gevonden dat de ontsporing van de eiwit balans in boezemcellen verantwoordelijk is voor het ontstaan maar ook het verergeren van deze aandoening. Vier belangrijke routes voor eiwit ontsporing zijn gevonden. De ontdekking heeft inmiddels tot internationale erkenning geleid en Brundel is dan ook veelvuldig spreker op internationale cardiologie bijeenkomsten.
Ontrafelen mechanismen zorgt voor ontdekking geneesmiddelen
Waarom is kennis over het mechanisme van boezemfibrilleren zo belangrijk? De nieuwe inzichten over de moleculaire oorzaak van boezemfibrilleren zorgen voor nieuwe aangrijpingspunten voor geneesmiddelen. De huidige geneesmiddelen stammen nog uit de jaren ’60, dus het is hoog tijd voor vernieuwing vindt Prof. Brundel. Inmiddels heeft het team van Brundel vier nieuwe geneesmiddelen met succes getest in experimenteel boezemfibrilleren. Deze middelen zijn nog niet getest in patiënten met de aandoening.
Nieuwe geneesmiddelen gericht op herstellen van cellen
We weten al een tijd dat boezemfibrilleren zorgt voor veranderingen in de boezemhartcellen. Het team Brundel ontdekte dat de eiwit balans ontspoort raakt doordat beschermende processen in de cel niet goed meer werken. Diverse geneesmiddelen, waaronder nutraceuticals, zijn getest. Deze middelen zorgen voor het herstel van de eiwitten waardoor de boezemhartcellen beter gaan werken en fibrilleren afremt in experimentele model systemen.
De L-glutamine studie is een mooi voorbeeld van zo’n middel, maar daarnaast zijn er meer middelen die mogelijk goed werken tegen boezemfibrilleren. Interessant weetje is dat de L-glutamine studie een idee is van een patiënt met deze aandoening en dus een perfect voorbeeld is van co-creatie tussen patiënt, onderzoeker en cardioloog.
Zohair Mellah zegt
Goedendag,
Heb al langer als 10 jaar last van boezem fibrillation. Ben daar twee keer aangenomen een maal middels ablatie en daarna via de mini maze helaas zonder succes. Waarbij de laatste behandeling ietsje de zaak heeft verdaagt. Het heeft wel een ongelofelijke impact op mijn welzijn en functioneren. Ik zou graag meer willen weten over de opkomst van de nieuwe medicaties. Ik ben zelf altijd zeer sportief geweest en merk dat daardoor ik weinig energie kan opbrengen om dit weer op te pakken.