Koude dranken en ijs zijn onbetwistbare zomerse genoegens, maar helpen ze echt om het lichaam af te koelen?
Over de hele wereld staat de zomer synoniem voor warmte, wateractiviteiten, koude dranken en natuurlijk ijs. Hoewel de meesten van ons het erover eens zijn dat ijs en koude dranken zomerse lekkernijen zijn, helpen ze ons echt af te koelen?
Om daar achter te komen, moet je wat meer weten over hoe het lichaam zijn temperatuur onder verschillende omstandigheden regelt. Het op een optimale temperatuur houden wordt gedaan door middel van een proces dat thermoregulatie wordt genoemd, waarbij een delicaat evenwicht tussen warmteproductie en warmteverlies nodig is.
Er wordt gezegd dat onze soort warmbloedig en endotherm is, wat een wetenschappelijke manier is om te zeggen dat we onze lichaamstemperatuur kunnen beheersen, ongeacht de omgeving. We kunnen dit doen omdat ons lichaam constant warmte produceert als bijproduct van interne chemische en biologische processen (metabolisme).
Het contraproductieve effect van ijs
Deze stofwisseling is nodig voor het goed functioneren van ons lichaam. Het omvat de spijsverteringsprocessen die betrokken zijn bij de afbraak van voedingsstoffen in voedsel, de opname en het transport van deze voedingsstoffen naar cellen en hun omzetting in bouwstenen of energie die nodig is voor lichamelijke activiteit.
Alle chemische reacties die eraan bijdragen, kunnen warmte genereren. Het is gunstig als het koud is, maar als de buitentemperatuur stijgt, moeten we oververhitting vermijden…
Hoewel het misschien logisch lijkt dat de introductie van koud voedsel in de maag, zoals ijs, helpt om de temperatuur te verlagen, wordt het aanvankelijke verkoelende effect in feite snel vervangen door de warmte die wordt gegenereerd door de spijsverteringsprocessen die nodig zijn voor de afbraak van zijn voedingsstoffen. De vertering van calorierijk voedsel leidt dan tot een verhoging van de lichaamstemperatuur. IJs is daarom niet de beste optie om af te koelen.
Maar hoe zit het met koude dranken?
De overdracht van warmte tussen een koude drank en het spijsverteringsstelsel kan inderdaad direct de temperatuur beïnvloeden… Dit is echter slechts tijdelijk en hangt af van de hoeveelheid en het calorische gehalte van de ingenomen vloeistof.
Een kleine hoeveelheid vloeistof verliest vrij snel zijn verkoelende effect, omdat het wordt opgewarmd door de omliggende organen. En bij grote hoeveelheden koude vloeistoffen vertraagt de bloedcirculatie, waardoor het warmtetransport minder efficiënt wordt.
Zoals je je kunt voorstellen, zullen calorierijke dranken, zoals frisdrank, een soortgelijk effect hebben als ijs en ons metabolisme snel op gang brengen nadat ze zijn ingenomen.
Toch voelt het als verfrissend
Dit verkoelende effect van koude vloeistoffen wordt hoogstwaarschijnlijk verklaard door de rehydratatie die ze mogelijk maken. Als er zich warmte in ophoopt, zal het lichaam proberen overtollige warmte kwijt te raken door het van vitale organen naar het huidoppervlak te transporteren, waar het door convectie en straling direct naar onze omgeving wordt overgebracht.
Om dit te laten gebeuren, moet de omgevingstemperatuur lager zijn dan onze eigen temperatuur, anders gebeurt het tegenovergestelde en wordt warmte overgedragen aan ons lichaam. Net als de warmte die de zon uitstraalt op een warme zomerdag.
Zweten is onze meest efficiënte manier om warmte te verliezen. Het treedt op wanneer een verhoging van de kerntemperatuur van het lichaam wordt gedetecteerd door de hersenen, die reageren door de zweetklieren die over onze hele huid zijn verspreid te stimuleren om zweet te produceren.
Eenmaal aan de oppervlakte van de huid verdampt dit vers uitgelekte water, waardoor lokale afkoeling (ook wel verdampingskoeling genoemd) ontstaat. Het bloed dat in de buurt van het huidoppervlak circuleert, koelt tijdens het proces af en helpt de kerntemperatuur te verlagen.
Gemiddeld kan een volwassene tot een halve liter of een liter zweet per dag verliezen, maar in warme omgevingen kan dit oplopen tot bijna anderhalve liter per uur. Daarom is het essentieel om het lichaam gehydrateerd te houden bij warm weer.
Wat te drinken dan?
● Hoe zit het met alcoholische dranken? Veel mensen gooien zich op een warme zomerdag op een koud biertje in een poging af te koelen… Slecht idee, want alcohol is een diureticum. Dit betekent dat het de mechanismen van evacuatie van ons water via de urine zal bevorderen en zo uw vermogen om warmte te verliezen door transpiratie vermindert.
● Paradoxaal genoeg kunnen warme dranken een goede manier zijn om af te koelen. Hoewel niet intuïtief, veroorzaakt het drinken van een warme drank een zweetreactie in receptoren in de mond en keel, waardoor het lichaam kan afkoelen zonder een grote hoeveelheid hete vloeistof te hoeven innemen. Onze bloedvaten verwijden zich en helpen overtollige warmte af te voeren. Pas op dat u niet uitdroogt als gevolg van overmatig zweten.
● Sommige ingrediënten in pittig eten hebben hetzelfde effect; ze veroorzaken ook een zweetreactie waardoor het lichaam kan afkoelen. Dit is de reden waarom dit soort voedsel populair is in warme klimaten.
Dus hoewel koude lekkernijen bevredigend en zeker verfrissend kunnen zijn, is een betere manier om duurzaam af te koelen, de dingen wat pittiger te maken, uit te zweten en vooral te hydrateren!
https://amp-lepoint-fr.cdn.ampproject.org/c/s/amp.lepoint.fr/2483127
Geef een reactie