• Door naar de hoofd inhoud
  • Spring naar de eerste sidebar
  • Spring naar de voettekst
  • VrouwenHart nieuws
  • Home
  • Categorieën
    • SCAD
    • Coronaire Vaatdisfunctie
    • Hartritmestoornis
    • VrouwenHart Professionals
    • VrouwenHart Cardiologen
    • Zwangerschap
    • Hartfalen
    • Kalender
  • Wie zijn wij?
  • VrouwenHart verhalen
  • Contact

Vrouwenhart

Alle informatie over het vrouwenhart in een oogopslag. We delen hier onze ervaringen maar ook onze kennis die we hebben opgedaan en nog dagelijks opdoen ten gevolge van hartproblemen. Onwetendheid kan een levensgroot gevaar betekenen voor vrouwen met hartproblemen. Wij zijn geen artsen maar evaringsdeskundigen en zo dient wat we hier plaatsen ook gelezen te worden.

Home » VrouwenHart nieuws » HARTPATIËNT OP AFSTAND GEVOLGD

HARTPATIËNT OP AFSTAND GEVOLGD

12 maart 2019 door Info Reageer

AMSTERDAM – Patiënten met hartfalen na een infarct kunnen mogelijk met fors minder ziekenhuisopnamen toe, als een cardioloog dagelijks – maar op afstand – hun hart in de gaten houdt.

Onderzoek in twintig ziekenhuizen moet uitwijzen of de patiënt klachtenvrij te houden is met meetapparatuur thuis, die de arts kan aflezen. Een sensor in de longslagader meet hoe het met het verzwakte hart gesteld is.

Minister Bruins (Medische Zorg) heeft ingestemd met de proef onder 340 patiënten. Hij wil aangetoond zien of met ’telemonitoring’ het aantal ziekenhuisopnamen met een derde is terug te dringen, zoals in de VS.

Carla Jacobs (62) is een van de eerste Nederlandse hartfalenpatiënten die via een in haar longslagader ingebrachte sensor op afstand in de gaten wordt gehouden door haar hartfalencardioloog. De bij haar geplaatste sensor heeft de grootte van een paperclip. „Elke morgen na het wakker worden, pak ik het speciale kussen waar ik dan met mijn hoofd én met mijn borst op ga liggen, terwijl mijn dokter in het ziekenhuis de toestand van mijn hart bekijkt. Daardoor hoef ik niet elke keer voor controle naar het ziekenhuis.”

De specialist in het Erasmus Medisch Centrum in Rotterdam, dr. J.J. Brugts, leest zo nodig dagelijks de gegevens af van de ’telemonitoring’-apparatuur, die het vernuftige kussen naar hem toestuurt. Zo krijgt hij een goed beeld van de actuele conditie van het hart van zijn patiënt. „De sensor meet heel nauwkeurig de druk in een bloedvat”, legt Jasper Brugts uit. „Zo is door bloeddrukverlaging de eventuele overdruk in het hart tijdig terug te dringen, door aanpassing van medicijnen, zoals plastabletten.”

SPRONG VOORWAARTS

De behandeling van hartfalen lijkt daarmee een grote sprong voorwaarts te maken. Dokter Brugts is blij dat het daardoor weer goed gaat met mevrouw Jacobs, die een zeer ernstige vorm van hartfalen doormaakte. „En ik ben blij met hém…!”, reageert goedlachse Carla uit Rotterdam-Overschie, waar zij ook een marktstandplaats heeft.

Toch is haar hart er niet zonder schade afgekomen. Carla leeft – en hoe – maar haar bloedpomp heeft averij opgelopen en is niet meer tot dezelfde prestaties in staat als vóór het infarct. De pompfunctie is onvoldoende, waardoor de overdruk in het hart ontstaat. „Dat gaf eerst dikke benen en vocht achter mijn longen. Daardoor had ik het regelmatig erg benauwd en moest dan worden opgenomen”, vertelt de nu gelukkige patiënt.

“Test straks in twintig ziekenhuizen”

Zij is niet de enige beschadigde overlevende. In de komende jaren zullen er ongeveer 250.000 Nederlanders met chronisch hartfalen zijn. Weliswaar hebben ze door betere medische technieken en toegespitste zorg een hartinfarct overleefd, maar de schade is onherroepelijk. Veel overlevers kampen met de overdruk in het hart. Het is een groep patiënten die voortdurend voor controles of opvlammende hartproblemen wordt opgenomen.

Minister Bruno Bruins (Medische Zorg) wil nu echter dat twintig ziekenhuizen in Nederland de betreffende CardioMEMS-sensor gaan testen. Dit om te kijken of dit hartbewakingssysteem net zo floreert in Nederland als in de VS, landen met onvergelijkbare zorgstelsels. Daar is het aantal ziekenhuisopnamen bij patiënten met chronisch hartfalen met meer dan 37 procent teruggebracht. Het heeft er tot een enorme kostenvermindering geleid. De Nederlandse minister heeft nu 3,8 miljoen euro voor directe zorg toegezegd om het hartfalensysteem nader te onderzoeken. Het farmaceutische bedrijf achter de (door FDA goedgekeurde) sensor dient van de bewindsman de kosten voor de nadere studie te betalen: 1,8 miljoen euro.

Zo’n 340 patiënten gaan vooralsnog tot de ’testgroep’ behoren. Uitsluitend worden patiënten tot de studie toegelaten die aan speciale criteria voldoen. Naast alle academische centra (uitgezonderd Radboudumc in Nijmegen), zal het nieuwe hartcontrolesysteem worden uitgeprobeerd in onder meer de Isalaklinieken (Zwolle), OLVG in Amsterdam, HagaZiekenhuis (Den Haag), Máxima Medisch Centrum (Eindhoven) en het Medisch Spectrum Twente.

“’Ik heb wel een jasje uitgedaan’”

„Ik heb wel een jasje uitgedaan”, kijkt mevrouw Jacobs terug. Zij behoort tot het groepje van 18 Erasmus-patiënten dat deze vernieuwende behandeling heeft ondergaan. „Maar af en toe denk ik inmiddels: ik heb, zo ook op dit moment, helemaal nérgens meer last van…”

Wanneer die ’blikseminslag in haar borstholte’ zich voltrok, weet Carla Jacobs niet precies meer. „Na een lange dag markten voelde ik me op 16 juni niet zo lekker, met een raar gevoel in mijn linkerarm. Maar ja, wij zijn ’marktmensen’, dus niet zitten kniezen, doorgaan! Ook in de dagen erna ging het niet zo goed. Toen wij enkele dagen later ’s nachts om 4 uur de verkoopwagen op het marktterrein parkeerden, waar dan later de kramen komen te staan, werd ik beroerd en ging onderuit. Met loeiende sirene werd ik eerst naar het Franciscus Ziekenhuis en vervolgens naar het Maasstad Ziekenhuis vervoerd, om uiteindelijk uit te komen in het Erasmus MC, waar ik een week op de intensive care lag.”

Enkele maanden later, in december, volgde een zware operatie. Daarbij werd een deel van de hartspier verwijderd, een gaatje gedicht in het schot tussen de hartkamers, een nieuwe hartklepprothese geplaatst, alsmede twee stents ingebracht en een omleiding gemaakt. „Kort na de operatie voelde ik me best goed, maar in februari en maart begon ik vocht vast te houden. Grote ellende was dat.”

HEILIGE GRAAL

Cardioloog Jasper Brugts: „De vullingsdruk in het hart is de ’heilige graal’ van de hartfalenbehandeling, want alle medicijnen grijpen daarop in. Een verergering van hartfalen zal zich ook vertalen in een langzame stijging van de vullingsdruk. Onderzoek leert dat dit twee tot drie weken vooraf gaat aan gewichtstoename en klachten. Door de vullingsdruk op afstand te monitoren, kan een arts dus eerder ingrijpen en klachten van hartfalen voorkomen… en zo ook een eventuele nieuwe opname.”

Vanaf 1 april wordt deze behandeling voorwaardelijk vergoed en start het onderzoek, waarvan Brugts projectleider is. „Buitengewoon elegant dat de minister voor deze weg heeft gekozen: hij wil geen patiënt een kans onthouden. Als het systeem blijkt te voldoen aan de uitgangspunten – betere kwaliteit van leven én minder ziekenhuisopnamen – dan wordt het na drie jaar breder ingezet. Zo niet, dan stopt de test.

Telegraaf 12 maart 2019

Categorie: VrouwenHart nieuws

Zoeken op deze site

Lees Interacties

Geef een antwoord Reactie annuleren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Primaire Sidebar

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

We houden je op de hoogte van de laatste berichten

Dit e-mailadres zal uitsluitend gebruikt worden voor de nieuwsbrief van VrouwenHart.nl.

Volg ons op Social Media

Vrouwenhartverhalen

Het VrouwenHart verhaal van Els (60)

“Alles is zo goed gegaan, omdat de (vrouwelijke) verpleegkundige van de ambulance het niet vertrouwde en twijfelde tussen een galsteenaanval of een hartinfarct.” Els is al 35 jaar getrouwd. Samen met haar man heeft ze een zoon van 34 en een dochter van 32. Els heeft veel verschillende banen gehad, onder andere in de medische […]

Het VrouwenHart verhaal van Charlotte (60): “Ziek zijn is geen keuze, maar hoe je ermee omgaat, daar kun je wel in kiezen.”

Charlotte is getrouwd en heeft twee uitwonende kinderen van 26 en 29 jaar. Ze heeft haar hele leven als sociaal-cultureel werker in de ouderenzorg gewerkt. Tot het twee jaar geleden echt niet meer ging. Na twee (mogelijk drie) TIA’s kreeg ze tako tsubo cardiomyopathie, in combinatie met CMD (coronaire microvasculaire dysfunctie). Nu probeert ze haar […]

More Posts from this Taxonomy

Footer

Zoeken op deze website

Of zoeken op categorie

  • Coronaire Vaatdysfunctie
  • Hartfalen
  • Hartritmestoornis
  • Kalender
  • Onderzoek
  • SCAD
  • Sticky
  • VrouwenHart nieuws
  • VrouwenHart Professionals
    • VrouwenHart Cardiologen
  • VrouwenHart verhalen
  • Wie zijn wij :
  • Zwangerschap

Recente berichten

  • VrouwenHart interview met dr. Sophie Bots over sekseverschillen in de werking van statines. Kunnen vrouwen met lagere dosering toe? 31 juli 2022
  • VrouwenHart interview met arts-onderzoeker Julianne van Oortmerssen: “Ik geloof echt dat er bij preventie nog veel kansen liggen.” 13 juli 2022
  • Het VrouwenHart verhaal van Els (60) 1 juli 2022
  • Het VrouwenHart verhaal van Charlotte (60): “Ziek zijn is geen keuze, maar hoe je ermee omgaat, daar kun je wel in kiezen.” 1 juli 2022
  • Samen voor lotgenotencontact bij hart- en vaatziekten na complicaties bij zwangerschap en bevalling!  1 juli 2022
  • FMD wat is dat? Duidelijke uitleg van dr Tom Robberechts Universitair Ziekenhuis Brussel 1 juli 2022

Vrouwenhart.nl is een initiatief om alle informatie over het vrouwenhart in een oogopslag beschikbaar te maken. We delen hier onze ervaringen maar ook onze kennis die we hebben opgedaan en nog dagelijks opdoen ten gevolge van hartproblemen.

Onwetendheid kan een levensgroot gevaar betekenen voor vrouwen met hartproblemen. Wij zijn geen artsen maar ervaringsdeskundigen en zo dient wat we hier plaatsen ook gelezen te worden.

Copyright © 2022 · Vrouwenhart.nl · Beheerd door Werkend Webdesign