Het is niet alleen gebrek aan slaap en slechte slaap die het hart in gevaar kan brengen – op tijd naar bed gaan kan ook van belang zijn, suggereert nieuw onderzoek.
De nieuwe studie ging uit van de unieke benadering om te kijken hoeveel nacht-tot-nacht verschil een persoon had tijdens de slaapduur en hoe laat hij of zij in slaap viel. Mensen met onregelmatige slaappatronen hadden een hoger risico op een cardiovasculaire gebeurtenis, zoals een beroerte, congestief hartfalen en coronaire hartziekten, zo bleek uit de studie.
“Slaapregelmatigheid is een weinig onderlegde omgeving die van cruciaal belang is voor iedereen. Het begrijpen van de relatie met hart- en vaatziekten heeft belangrijke implicaties voor de volksgezondheid en kan nieuwe strategieën voor hart- en vaatziektenpreventie identificeren”, zegt Tianyi Huang, hoofdauteur van de studie die deze week werd gepresenteerd bij de Amerikaan. Heart Association’s Epidemiology and Prevention / Lifestyle en Cardiometabolic Health Scientific Sessions in Houston.
Onderzoekers keken bij het begin van het onderzoek naar gegevens van bijna 2000 mensen zonder hart- en vaatziekten. Deelnemers droegen sleep-monitoring pols apparaten voor een periode van zeven dagen 2010-2013 en werden gevolgd voor een gemiddelde van vier jaar. Gedurende die tijd hebben 95 mensen een beroerte, hartfalen of hartziekte ervaren of overleden.
Na correctie voor verschillende factoren, ontdekten de onderzoekers dat mensen met een nachtelijke slaapduur van zeven dagen gemiddeld meer dan twee uur gemiddeld 2,2 keer meer kans hadden op een cardiovasculaire gebeurtenis dan mensen wier slaaplengte varieerde met een uur of minder.
De tijd dat ze elke nacht in slaap vielen had een vergelijkbare impact. In vergelijking met mensen die elke nacht binnen hetzelfde raam van 30 minuten naar bed gingen, hadden degenen met een bedtijd die varieerde met meer dan 90 minuten het dubbele van het risico op een cardiovasculaire gebeurtenis.
Digitale afleiding kan het probleem alleen maar erger maken. Besteden veel tijd aan het staren naar smartphones, tablets en andere gloeiende schermen zou kunnen rotzooien met onze slaapregeligheid, zei Huang, een geassocieerde epidemioloog in Brigham and Women’s Hospital en Harvard Medical School.
“Als onze resultaten worden bevestigd, moet het grote publiek – vooral degenen met een hoog risico op hart- en vaatziekten – meer aandacht besteden aan hun slaapschema’s,” zei hij. “Mensen moeten worden aangemoedigd om vóór het slapengaan het gebruik van mobiele apparaten of tv-kijken te verminderen om de regelmaat van de slaap te verbeteren en de cardiometabolische voordelen te maximaliseren.”
Huang zei dat de studie de eerste in zijn soort is en riep op tot grotere studies met langere follow-ups, vooral die onderzoeken naar verschillen in geslacht en leeftijd. Hij zei dat er studies nodig zijn die focussen op hoe onregelmatige slaap gerelateerd is aan specifieke cardiovasculaire uitkomsten.
“Ik denk dat het belangrijk is voor artsen om hun patiënten te vragen naar hun slaapgewoonten na het aantal uren slaap dat ze ‘s nachts krijgen,” zei slaap- en voedingsonderzoeker Marie-Pierre St-Onge. “Vragen als, ‘Hoe stabiel is jouw slaap?’ en ‘Heeft u grote schommelingen in de duur van de slaap?’ zou helpen om gebieden voor verbetering te identificeren. “
St-Onge, universitair hoofddocent voedingsgeneeskunde aan de Columbia University in New York City, was niet betrokken bij het nieuwe onderzoek en zei dat het onderzoek lijkt te bevestigen dat mensen met een slecht slaapgedrag niet zomaar in slaap kunnen vallen.
“Je kunt een analogie maken tussen slaap en fysieke activiteit, waar je ‘weekend krijgers’ hebt die tijdens de week absoluut zittend zitten en dan twee uur aan lichaamsbeweging op één dag besteden en denken dat alles in orde komt. wij adviseren, en het is hetzelfde met slapen, “zei ze. “Voor een optimale gezondheid moet er regelmaat zijn aan deze gedragingen, en dat betekent ook slaap.”
Een ander probleem is dat grote veranderingen in de slaaptiming kunnen leiden tot een staat van jetlag – aangeduid als “sociale jetlag” – zonder dat mensen het zich realiseren.
“Mensen hebben misschien geen uiterlijke tekenen – ze voelen zich misschien niet eens slaperig of geeuwen, net zoals mensen het niet voelen als ze een hoge bloeddruk of een hoog cholesterolgehalte hebben, maar de risicofactor is er nog steeds,” zei ze. “Mensen moeten meer aandacht besteden en zich meer bewust zijn van de negatieve invloed van slechte slaap.”
Geef een reactie