Op 6 december 2022 promoveerde Karishma Ramlakhan met haar proefschrift Pregnancy and Cardiac Disease aan de Erasmus Universiteit van Rotterdam. In haar proefschrift gaat zij in op de samenhang tussen zwangerschap en hartziekten. Dit onderwerp heeft volop in onze aandacht, omdat steeds meer duidelijk wordt dat zwangerschapscomplicaties leiden tot een verhoogd risico op hart- en vaatziekten. Maar ook op andere manieren blijkt er een samenhang. In haar promotieonderzoek doet Karishma Ramlakhan onderzoek onder zwangerschappen bij vrouwen die al een hartziekte hebben. Bijzonder is dat zij zich baseert op een dataset van zwangere vrouwen over de hele wereld. Haar onderzoek biedt interessante inzichten in de relatie tussen zwangerschap en hartziekten. Bovendien geeft het ook handvaten voor patiënten om beter geïnformeerde keuzes te maken en om de kwaliteit van hun leven te verbeteren.
VrouwenHart vroeg aan Karishma Ramlakhan wat haar motivatie was om voor dit onderwerp te kiezen. “Er valt nog zoveel winst te behalen op dit onderwerp, met een hele tastbare impact op het leven van vrouwen met een hartziekte. Vroeger waren we bij veel hartziekten terughoudend over het aangaan van een zwangerschap, door de mogelijke nadelige effecten op de gezondheid van moeder. Het is echter ontzettend ingrijpend om het advies te krijgen niet zwanger te worden, of met veel angst de zwangerschap te moeten doorlopen. Gelukkig zijn zowel de behandelingen voor hartziekten verbeterd, als ons begrip van hoe we als dokters het beste voor zwangeren met een hartziekte kunnen zorgen. We kunnen – mede door mijn promotieonderzoek – steeds meer vrouwen geruststellen en goed begeleiden, als ze ervoor kiezen zwanger te worden. Dat heeft ontzettend veel impact en daar draag ik graag aan bij.”
Het gehele proefschrift is hier te lezen. Hieronder vindt u een samenvatting van het proefschrift.
Samenvatting proefschrift Pregnancy and Cardiac Disease
Hartziekten compliceren 1-4% van alle zwangerschappen, maar zijn verantwoordelijk voor maar liefst 16-19% van de maternale sterfte – en daarmee doodsoorzaak nr. 1. In de toekomst wordt dit nog relevanter, omdat cardiovasculaire risicofactoren steeds vaker voorkomen bij zwangeren en meer vrouwen met een aangeboren hartziekte zwanger worden.
Met dit promotieonderzoek proberen we de klinische zorg voor deze populatie te verbeteren door data te analyseren van de Registry of Pregnancy and Cardiac disease (ROPAC): een wereldwijde prospectieve dataset van zwangerschappen bij vrouwen met een hartziekte. We hebben verschillende soorten hartafwijkingen onderzocht. Zo toonden wij aan dat vrouwen na een arteriële switch operatie voor transpositie van de grote vaten goede zwangerschapsuitkomsten hebben – een groep waar eerder vrijwel geen data over beschikbaar was. Vrouwen met een coarctatie van de aorta blijken betere uitkomsten te hebben dan momenteel wordt gedacht, wat betekent dat deze vrouwen minder intensieve zwangerschapscontroles nodig hebben.
We toonden verder aan dat vrouwen met bepaalde types hartziekte een verhoogd risico hebben op hypertensieve zwangerschapsaandoeningen, zoals zwangerschapsvergiftiging. Nog belangrijker is dat vrouwen met een hartziekte en zwangerschapsvergiftiging een schokkend hoge mortaliteit blijken te hebben. Ook hebben we de perinatale uitkomsten na bètablokker gebruik tijdens de zwangerschap onderzocht, waarbij er een nadelig effect blijkt op o.a. geboortegewicht, dysmaturiteit en neonatale aangeboren hartziekten. Als eersten in de literatuur hebben we de zes meest gebruikte bètablokkers kunnen vergelijken in hun effect op neonatale uitkomsten en hebben we aangetoond welke types het beste gebruikt, danwel vermeden kunnen worden.
Daarnaast hebben we de oorzaken en uitkomsten van Intensive Care opnames tijdens de zwangerschap in kaart gebracht. We hebben onderzocht wat de lange termijn impact op de kwaliteit van leven van deze vrouwen is, waarbij blijkt dat een substantieel deel van de vrouwen zelfs 20 jaar na de opname nog fysiek of mentale klachten ervaart.
Concluderend hebben we met dit proefschrift over zwangerschap en hartziekte geprobeerd om betrouwbare data en nieuwe inzichten te verschaffen over een actueel thema met een toenemend belang en een grote impact. Immers, de mogelijkheid om geïnformeerde keuzes te maken over haar reproductieve gezondheid is een essentiële kwestie in het leven van een vrouw.
Tot slot
Stichting VrouwenHart heeft ook een lotgenotencontact-groep voor patiënten die zwangerschapscomplicaties hebben gehad. Deze groep is hier te vinden.
Tekst: Karishma Ramlakhan / Annemiek Hutten
Er is met hart en ziel aan dit artikel gewerkt. Het eigendom ligt dan ook bij Stichting VrouwenHart. We stellen het zeer op zeer prijs als u ons helpt om deze informatie te verspreiden. Doe dat dan alstublieft via de knoppen onder dit artikel. Dan blijft onze naam erbij staan en kunnen geïnteresseerden de rest van onze informatie ook vinden.
Mocht u dit artikel op een andere manier willen verspreiden: dat kan ook, maar wel in overleg. Neem dan even contact op met redactie@vrouwenhart.nl Elke andere wijze van kopiëren of verspreiden is niet toegestaan.