Ik was 49 jaar, drukke baan, drie kinderen en man, hobby’s, sporten, vriendinnen: kortom een lekker druk leven en ik voelde me er gelukkig bij. In de zomer van 2014 kreeg ik een tennisarm en kon daardoor een paar maanden niet sporten. Toen in september de trainingen voor hockey weer begonnen, kon ik amper een paar meter rennen. Ik schrok er echt van, wat was er met mijn conditie gebeurd? Wat ik ook deed om mijn conditie weer op peil te brengen, het leek wel of het alleen maar slechter werd. Ik snapte er niets van. Ik maakte zelfs nog grapjes: mijn hart gaat zo te keer, straks krijg ik nog een hartaanval…Ook begon het af en toe wat te rommelen in mijn hartstreek. Ik ging googelen en kwam al snel uit bij overgangsklachten. Ja, logisch vond ik, ik was tenslotte bijna 50. En weer wat later kreeg ik vreselijk last achter mijn rechterschouderblad en de spier in mijn nek. RSI dacht ik, dus naar de Fysio. Ik stelde mijn eigen diagnoses en dat er verband was tussen alles had ik helemaal niet door. Het gevolg was dat ik in januari 2015 een hartinfarct kreeg. Had je al klachten vroegen ze in het ziekenhuis. Nee, die had ik niet gehad, ik was zo onwetend!
Inmiddels heb ik een lange weg achter de rug. 7x gekatheteriseerd en 5X een stent geplaatst. Er zijn nog een aantal vernauwingen geconstateerd, maar die zijn te risicovol om te dotteren. Verder heb ik last van spasmen en zijn ook de haarvaten aangetast. Een agressieve vorm van aderverkalking. Het was een lange zoektocht om de oorzaak te ontdekken. Bij mij is de boosdoener Lipoproteïne a: LPa. Een stofje dat geproduceerd wordt in je lever en dat chronische ontstekingen veroorzaakt in de vaatwand. Volgens de vaatspecialist die mij behandelt, krijgen 10% van de mensen met aderverkalking op jonge leeftijd te horen dat ze pech hebben. Geen aanwijsbare risicofactor aanwezig. Hij denkt dat deze groep allemaal een verhoogde LPa heeft. En toch wordt er niet standaard op getest.
Er is nog veel onbegrip en gebrek aan kennis rondom de problemen van het vrouwenhart. Ik wil graag dat er meer bewustzijn komt voor ons hart, met alle specifieke vrouwelijke problemen. Betere herkenning, snellere diagnoses, medicijnen die afgestemd zijn op vrouwenlichamen, psychische begeleiding en vrouwvriendelijke revalidatie. En vooral meer wetenschappelijk onderzoek, zodat er misschien ooit een oplossing komt voor de problemen met de haarvaten. Ook wil ik meer bewustwording creëren voor LPa. En tenslotte ben ik jurist en wil ik het team graag bijstaan met alle vragen op juridisch gebied.
Het is fijn dat er een platform van lotgenoten gecreëerd is waar we elkaar kunnen steunen, kennis kunnen opdoen en te weten dat je niet alleen bent!
Geef een reactie