“Ik vind het heel erg dat zo weinig cardiologen zich verdiepen in het vrouwenhart.”
Fransien is 71 jaar. Zij heeft een relatie en heeft 2 volwassen kinderen en 2 kleinkinderen. Zij was in haar werkzame leven docent lichamelijke opvoeding en later loopbaancoach. Dit is het Vrouwenhart verhaal van Fransien.
Nu zij met pensioen is heeft ze meer tijd voor haar hobby’s lezen en schilderen en probeert ze ook in beweging te blijven.
Hoe werd duidelijk dat je een hartprobleem had?
In 2010 kreeg ik plotseling hartritmestoornissen. Ik ben ervan overtuigd dat dit werd veroorzaakt door veel stress in mijn privésituatie. Ik ben op eigen initiatief naar de Spoedeisende Hulp gegaan omdat ik me helemaal niet lekker voelde. Ik had hartkloppingen en voelde me duizelig.
In het ziekenhuis werd geconstateerd dat ik een erg hoge hartslag had en vervolgens werd ik opgenomen. Dat was de eerste keer dat ik een cardioversie heb gehad.
Welke behandeling(en) heb je daarna ondergaan?
In totaal heb ik tussen 2012 en 2019 tien keer een cardioversie gehad. De ritmestoornissen komen in aanvallen maar de laatste tijd werd de tussenliggende tijd steeds korter.
Bij de laatste cardioversie heb ik een hartstilstand gehad gedurende 15-20 seconden en ben ik gereanimeerd. Ook eerder ben ik nog een keer eerder klinisch dood geweest op de hartbewaking, na inspuiten van flecaïnide om de ritmestoornis te stoppen. Gelukkig was mijn man erbij en zag ik zelf op de monitor dat mijn hartritme snel daalde.
Sinds 23 augustus heb ik daarom een pacemaker, maar dat helpt natuurlijk niet voor de ritmestoornissen. Daarvoor is een ablatie voorgesteld maar die wil ik eigenlijk niet omdat ik dat geen prettig idee vind en ik heb ook niet de garantie dat dat gaat lukken.
Natuurlijk heb ik ook nog veel medicatie en ik heb het gevoel dat daarmee de optimale situatie nog niet is bereikt. Nu ik een pacemaker heb, moet alle medicatie weer worden bekeken en aangepast, dat moet nog gebeuren.
Heb je het gevoel dat je probleem serieus werd genomen?
Ik voel mij niet echt gehoord! Er wordt slecht naar mij geluisterd.
Wat ook niet meehelpt is dat de cardiologen onderling het vaak niet met elkaar eens zijn. De ene cardioloog wilde een ICD maar de andere was het daar niet mee eens. Ook over de ablatie is men het niet met elkaar eens.
Ik ben ooit bij Angela Maas geweest en daar had ik op zich wel goede ervaringen mee maar dat was alleen voor een second opinion. Mijn cardioloog heeft dat ‘getolereerd’.
Het is moeilijk om te weten naar wie je toe moet gaan, waar zit de expertise, wie neemt het vrouwenhart serieus? Bij Angela Maas en Janneke Wittekoek zijn er lange wachtlijsten en bij mij in de regio weet ik het niet meer.
In hoeverre is je leven veranderd door je hartprobleem?
Mijn leven is zeer veranderd door dit alles.
Ik was lerares lichamelijke opvoeding van professie en ik had een heel goede conditie, Nu is dat een heel stuk minder en volgens mij komt dat vooral door de medicatie. Ik heb nu veel last van een lage bloeddruk en een lage hartslag. Daardoor heb ik vaak fluitende oren en heb ik het vaak koud. Bij een aanval van een ritmestoornis heb ik juist een extreem hoge hartslag. Daarna ben ik altijd een paar dagen extreem vermoeid.
Wat zijn je verwachtingen van de facebookgroep en de website vrouwenhart.nl?
Ik verwacht door ervaringen anderen nog wat wijzer te worden. Ik hoop dat deze facebookgroep en de website ook de Harteraad en de Hartstichting kan bereiken. Ik wil graag dat er meer en serieus geluisterd wordt naar vrouwen en dat klachten serieus genomen worden door alle cardiologen.
Ik zou een groot voorstander zijn van een zwarte en een witte lijst, zodat vrouwen kunnen terug vinden waar ze goed of minder goed geholpen zijn. Ik vind het heel erg dat zo weinig cardiologen zich verdiepen in het Vrouwenhart.
Tekst: Fransien / Karen van Wijngaarden
Alle vrouwenhartverhalen op deze website zijn eigendom van Vrouwenhart.nl Deze mogen NIET worden verveelvoudigd, gekopieerd, gepubliceerd, opgeslagen, aangepast of gebruikt in welke vorm dan ook, online of offline, zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van onze redactie.
Geef een reactie