Een tijdje geleden plaatsten wij hier een interview met Mariëlle Hartzema-Meijer over haar werk als verpleegkundig specialist cardiologie. Onlangs heeft zij het predicaat van junior principal clinician toegewezen gekregen. Voor een periode van drie jaar gaat zij vanuit het Radboudumc een project doen waarbij onderzocht wordt hoe de paramedische zorg voor patiënten met vasculaire dysfunctie verbeterd kan worden.
Wat houdt dit project in?
Met dit project willen we de kennis over vasculaire dysfunctie breder toepassen in de zorg. Verpleegkundigen en paramedici weten daar over het algemeen nog te weinig van. Daardoor krijgen mensen met vasculaire dysfunctie niet altijd een behandeling die past bij hun aandoening.
In dit project gaan we beginnen met fysiotherapeuten. We gaan een samenwerking aan met een landelijk netwerk van fysiotherapeuten, waarbij we de kennis over (micro-)vasculaire dysfunctie met hen gaan delen. Andersom hopen we veel feedback van de fysiotherapeuten zelf te krijgen, zodat we de behandeling steeds meer kunnen toespitsen op de patiënt.
Als meer fysiotherapeuten kennis hebben over (micro-)vasculaire dysfunctie, dan zou dat betekenen dat patiënten voortaan in een fysiotherapiepraktijk in de buurt terecht kunnen. Dat zou een enorme verbetering zijn, want nu is deze mogelijkheid er niet. Aangezien de groep patiënten met vasculaire dysfunctie een groeiende groep is (qua diagnostiek althans; de diagnose wordt vaker gesteld dan vroeger), is het noodzakelijk dat, behalve cardiologen, ook andere zorgprofessionals van deze aandoening op de hoogte zijn.
Hoe kun je fysiotherapie bijvoorbeeld aanpassen aan mensen met vasculaire dysfunctie?
Om maar een paar voorbeelden te noemen: mensen met vasculaire dysfunctie raken gauw overprikkeld, dus hou daar in de behandeling rekening mee. En denk aan het gebruik van graded activity. Dat is een oefenmethode waarbij activiteiten langzaam opgebouwd worden. Mensen zijn uit zichzelf geneigd de lat te hoog te leggen. Zoek een nulpunt, en ga van daaruit opbouwen.
En ook belangrijk: zoek samen met de patiënt naar iets wat de patiënt leuk vindt. Als iemand niet van de sportschool houdt, denk dan eens aan wandelen. En zoek dan samen naar een wandeling die leuk is en die voor de patiënt ook goed te doen is.
De behandelaar moet patiënten vooral leren te luisteren naar de signalen van hun lichaam. Mensen zijn vaak geneigd zichzelf (te) hoge doelen te stellen. Doe wat goed voelt in plaats van wat je van je hoofd moet.
Gaat dit project ook uitgebreid worden naar andere soorten behandelaars?
We beginnen met fysiotherapeuten. Maar daarna zouden we graag uit gaan breiden naar andere behandelaars, bijvoorbeeld psychologen. Want mensen met vasculaire dysfunctie zijn het meest geholpen met een multidisciplinaire aanpak.
Zie ook: vrouwenhart.nl/vrouwenhart-professionals/interview-met-marielle-hartzema-meijer/
Tekst: / Annemiek Hutten / Mariëlle Hartzema-Meijer
Alle interviews op deze website zijn eigendom van VrouwenHart.nl. Deze mogen NIET worden verveelvoudigd, gekopieerd, gepubliceerd, opgeslagen, aangepast of gebruikt in welke vorm dan ook, online of offline, zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van onze redactie.