Pamela Williams

Beheerder internationale contacten mbt hartfalen

Ik ben een Amerikaans journalist, redacteur en vertaler die woont en werkt in Amsterdam sinds 1984. Ik ben een ZZPer met mijn eigen vertaal en tekstbureau. In februari 2017 toen ik als eindredacteur werkte bij de NTR in Hilversum op een groot project kreeg ik zeer onverwacht ‘s nachts een zware hartaanval. Ik voelde me zo vreselijk beroerd. Rare druk op de borst, kortademig en moest vreselijk veel zware boeren laten en was misselijk. Zat een paar uren te dubben om wel of niet naar het ziekenhuis te gaan. Tijdens dit alles bleef mijn beste vriendin uit New York mij bellen op Facetime maar ik nam niet op. Ik neem altijd op. Zij wist dat er wat aan de hand was. Dankzij haar smeekbedes via meerdere tekstberichten besloot ik om een taxi te bellen en naar het ziekenhuis te gaan. De taxi was er binnen een minuut en 5 minuten laten was ik bij de eerste hulp van het OLVG Oost. Daar werd tegen mij gezegd dat “u lijdt aan een vrouwenkwaaltje, namelijk, u heeft meerdere hartvallen al gehad zonder het te merken.” Resultaat hiervan was blijvend permanent letsel aan de rechter helft van de hart (“dood weefsel kan je niet meer tot leven roepen”) en maar 30% pompfunctie links. Door het gebruik van medicijnen is de pompfunctie nu rond de 40-43% links. Ik blijf een hartpatiënt met o.a. chronisch hartfalen, een pacemaker, boezemfibrilleren, een lekkende hartklep, nierfalen, chronische pijn en nog een en ander. Dus nogal veel met alles bij elkaar. Ik ben erg blij met de uitstekende zorg die ik krijg in het OLVG. Ze zeiden op de nacht van mijn hartaanval tegen me dat ik het had niet overleefd als ik niet was gekomen. Dankzij hun goede zorg ga ik in juli 2021 mijn 60ste verjaardag vieren. Ik had het niet durven dromen dat ik deze mijlpaal zou halen!

Als journalist vind ik het heel erg belangrijk om de kennis over hartproblemen bij vrouwen meer aandacht te geven. Daardoor ben ik begonnen o.a. als vrijwilliger bij VrouwenHart met verslagen doen over vergaderingen van bijvoorbeeld de Global Heart Hub en het vertalen van interessante artikelen over alles rondom het vrouwenhart. Binnenkort hoop ik ook de website van VrouwenHart te vertalen naar Engels om zodoende een nog groter publiek te kunnen bereiken. Verder heb ik de website van Hart voor Vrouwen van Dr. Angela Maas vertaald en ben ik vast lid van patiëntenpanels in het OLVG in Amsterdam over o.a. de hart app van Luscii en heb ook meegedaan als lid van het patiëntenpanel voor de Week van het Hartritme 2018 in het OLVG.

Ik hoop de kennis van hartklachten bij vrouwen te kunnen vergroten. Ik was in de 20 jaar voor mijn hartaanval niet eens een keer naar de huisarts geweest. Je weet nooit wat op je pad gaat komen. Daarom is deze kennis zo vreselijk belangrijk. Als patiënt is het altijd verstandig om zoveel mogelijk kennis te vergaren over uw eigen situatie om zodoende de juiste vragen te kunnen blijven stellen en beter alles te kunnen bespreken met uw artsen. Kennis is macht. En dat hebben wij zeer zeker nodig!