VrouwenHart redactioneel
Onlangs verscheen in BMC Medicine het onderzoek Gestational lipid profile as an early marker of metabolic syndrome in later life: a population-based prospective cohort study.
Hieronder een samenvatting van het onderzoek (met dank aan Annemarijne Adank; eerste auteur van het artikel).
Wat is in dit onderzoek precies onderzocht?
In dit onderzoek is gemeten of verhoogde lipidenwaarden tijdens de zwangerschap een verhoogde kans op metabool syndroom geven. Deze begrippen worden hieronder uitgelegd.
Lipiden zijn vetten of vetachtige stoffen in het bloed. Er zijn verschillende typen lipiden, waarvan cholesterol de meest voorkomende is. In het onderzoek zijn 6 verschillende lipiden gemeten.
Bij wie is dit onderzoek afgenomen?
Dit onderzoek is afgenomen bij vrouwen die deelnamen aan het Generation R onderzoek. Generation R is een groot Rotterdams onderzoek waarin 10.000 zwangere vrouwen gevolgd worden. 3.510 van deze vrouwen deden mee aan het huidige onderzoek.
Aanleiding voor het onderzoek
In eerder onderzoek was gebleken dat vrouwen met verhoogde lipidenwaarden een verhoogde kans op zwangerschapsvergiftiging hadden. Dit was opmerkelijk, omdat het jonge en gezonde vrouwen betrof. In dit onderzoek is nu bekeken of zwangere vrouwen met verhoogde lipidenwaarden een verhoogde kans hebben op metabool syndroom. Dit is een combinatie van hoog cholesterol, hoge bloeddruk, overgewicht en suikerziekte. Er is sprake van metabool syndroom als er minstens 3 van deze factoren aanwezig zijn. Mensen met metabool syndroom hebben een verhoogde kans op hart- en vaatziekten.
Lipidenmeting
Tijdens het onderzoek werd er een lipidenmeting gedaan vroeg in de zwangerschap en zes jaar na de zwangerschap. Hierbij werden de 6 verschillende lipiden gemeten.
Resultaten
Zes jaar na de zwangerschap bleek er een positieve samenhang te zijn tussen lipidenwaarden tijdens de zwangerschap en zes jaar na de zwangerschap, onafhankelijk van zwangerschapscomplicaties. Zes jaar na de zwangerschap was de prevalentie van metabool syndroom 10%. Er bleek een positieve associatie tussen lipiden en toekomstig risico op metabool syndroom, onafhankelijk van leefstijlfactoren zoals roken en foliumzuurgebruik. Dit gold met name voor hoge triglyceriden, vetten in het bloed, en laag goed cholesterol (HDL- cholesterol).
Conclusies
Lipidenwaarden, vooral bloedvetten en laag HDL-cholesterol, blijken samen te hangen met metabool syndroom op latere leeftijd. Daarom zou het zinvol kunnen zijn om tijdens de zwangerschap de lipidenwaarden te meten. Op die manier kunnen vrouwen met verhoogd risico op metabool syndroom (en daarmee ook op hart- en vaatziekten) eerder ontdekt worden. Deze vrouwen kunnen dan beter gemonitord worden, en er kunnenleefstijladviezen gegeven worden. De belasting van het meten van lipiden in de zwangerschap is voor de vrouwen zou beperkt zijn, omdat er tijdens de zwangerschap toch al bloed afgenomen wordt.
De nadelige effect van ongunstige lipiden in de zwangerschap gelden overigens niet alleen voor de zwangere vrouwen zelf, maar ook voor het kind. Er zijn aanwijzingen dat de verhoogde lipidenwaarden vroeg in de zwangerschap leiden tot een versnelde groei in de buik, en een te hoog geboortegewicht. Ook hier wordt onderzoek naar gedaan.
Het gehele artikel is hier te vinden: https://bmcmedicine.biomedcentral.com/articles/10.1186/s12916-020-01868-4
Tekst: Annemiek Hutten / Annemarijne Adank (Erasmus MC)
Alle interviews op deze website zijn eigendom van VrouwenHart.nl. Deze mogen NIET worden verveelvoudigd, gekopieerd, gepubliceerd, opgeslagen, aangepast of gebruikt in welke vorm dan ook, online of offline, zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van onze redactie.