Achtergrond en doelstellingen:
Over het algemeen wordt overmatig alcoholgebruik geassocieerd met variant angina en geaccepteerd als een van de risicofactoren voor kransslagader krampen (CAS), maar er ontbreekt bewijsmateriaal in dit verband.
Het doel van deze studie is om de impact van alcoholconsumptie en drinkpatroon op CAS te evalueren door middel van acetylcholine (ACH) provocatietest en klinische resultaten op lange termijn.
Methoden: Een totaal van 5491 patiënten met typische of atypische pijn op de borst, zonder significante kransslagader ziekte, die een intracoronaire ACH-provocatietest ondergingen, werden prospectief ingeschreven en retrospectief geanalyseerd in deze studie.
Ze werden verdeeld in twee groepen volgens hun alcohol gebruik status; de huidige alcohol (CA) drinkgroep (n = 1792), en niet-CA groep (n = 3699). Om te corrigeren voor potentiële confounders, werd een propensity score matching (PSM) -analyse uitgevoerd. Het primaire eindpunt was de incidentie van CAS, en secundaire eindpunten waren belangrijke ongewenste cardiale gebeurtenissen (MACE) en terugkerende angina die na 5 jaar herhaalde coronaire angiografie (CAG) vereisen.
Resultaten:
Na PSM-analyse was alcoholgebruik een sterke risicofactor voor CAS. Bovendien werd overmatig alcoholgebruik gecorreleerd met een hoger risico voor CAS. In vergelijking met de niet-CA-groep vertoonde de CA-groep slechtere angiografische en klinische bevindingen, waaronder een hogere incidentie van CAS (58% versus 62%, p = 0,016), spontane spasmen (17% versus 22%, p = 0,004) ), multi-vaatkramp (31% versus 37%, p = 0,009), proximale epicardiale spasme (39% versus 46%, p = 0,002), ischemische elektro cardio grafische veranderingen zoals T-inversie (0,4% versus 1,2% , p <0,001) en pijn op de borst (42% versus 46%, p = 0,047) tijdens ACH-provocatietest. De status en het patroon van alcoholgebruik had echter geen invloed op klinische resultaten op lange termijn zoals MACE of terugkerende angina.
Conclusies:
Alcoholgebruik is een sterke risicofactor voor CAS, en overmatig alcoholgebruik was gecorreleerd met een hoger risico voor kransslagader krampen CAS. Verdere goed opgezette studies zijn nodig om de resultaten te bevestigen. Sleutelwoorden: Copyright © 2017 Elsevier B.V. Alle rechten voorbehouden.
Geef een reactie