VrouwenHart redactioneel
Chahinda Ghossein-Doha is vierdejaars cardioloog in opleiding en postdoc op het gebied van vrouwspecifieke cardiovasculaire gezondheid in het MUMC+. Zij is betrokken bij verschillende grote onderzoeken op het raakvlak tussen de gynaecologie en de cardiologie. Ook is zij mede-initiatiefnemer van verschillende onderzoeken naar sekseverschillen in covid-19 alsmede sekseverschillen in bijwerkingen na een covid-vaccinatie.
Onlangs verschenen in de media berichten over het onderzoek naar bijwerkingen van coronavaccins. In geen van die onderzoeken bleek het man/vrouw-verschil te zijn meegenomen.
Ik vind het jammer dat dit verschil niet is meegenomen. Aan het begin van de pandemie hebben we al gekeken naar man/vrouw-verschillen. Vrouwen bleken een 40% hogere overlevingskans te hebben dan mannen. Daarom is het vreemd dat geen van die studies nu dat onderscheid heeft gemaakt.
Dat is opmerkelijk: vrouwen hebben bij het oplopen van covid een betere overlevingskans, terwijl ze er bij vaccinaties slechter af komen.
Dat wisten we al van eerder onderzoek naar vaccinaties. Bij onderzoek naar influenza-vaccinaties bleek dat vrouwen al met 50% van de dosering het zelfde resultaat hebben als mannen, en dat ze dan minder bijwerkingen hebben.
In onze achterban zitten veel vrouwen met hart- en vaatziekten. Moeten zij zich zorgen maken?
Het risico van bijwerkingen na een covid-vaccinatie is echt heel klein: 1 op 100.000 tot 1 op miljoen. Dit risico is vele malen kleiner dan het risico dat je covid oploopt en als gevolg daarvan trombose oploopt. Desondanks is het schrijnend dat al die studies geen onderscheid hebben gemaakt tussen mannen en vrouwen. De aantallen zijn wel klein, maar je wilt het wel weten om het te snappen. Elke geval, hoe weinig ook, moet voorkomen kunnen worden. En dat kan alleen met een goed begrip van de oorzaak. Naast collectieve risico-inschattingen wil je ook geïndividualiseerde inschattingen kunnen maken. Mensen moeten een weloverwogen keuze kunnen maken.
Als er trombose ontstaat na een covid-vaccinatie, komt die dan direct tot uiting? Of kan het ook zijn dat er na bijvoorbeeld enkele maanden nog trombose ontstaat?
Als er trombose ontstaat, zal dit binnen enkele dagen tot een klein aantal weken optreden.
Denk je dat de problemen met AstraZeneca hormonaal bepaald kunnen zijn? En dat er bijvoorbeeld een relatie met pilgebruik is?
Dat zou kunnen, maar zal zeker niet de enige meewegende factor zijn. Van de 10 gevallen die (ten tijde van het interview) in Nederland gerapporteerd zijn, slikten 8 personen de pil. Maar daarbij moet je opmerken dat pilgebruik ook kan leiden tot een verhoogde kans op trombose, maar dan weer een andere vorm. Anderzijds, van de vrouwen die geen trombose hebben ontwikkeld na de vaccin, slikken ook veel vrouwen de pil.
Het is veel zoekwerk. Er is door onderzoekers een vergelijking gedaan van de trombose-gevallen die in Engeland gerapporteerd werden en de gevallen in Nederland. De vorm die in Engeland werd gerapporteerd, werd weer niet gevonden in Nederland. Ook is er een verschil tussen de trombose die ontstaat als na covid en de trombose als bijwerkingen na een covid-vaccinatie. Daarom kunnen we niet alles over een kam scheren en zouden we nauwkeuriger naar de data moeten kijken. Gelukkig gebeurt dat nu ook. Dat kost tijd.
Tekst: Chahinda Ghossein-Doha / Annemiek Hutten
Alle interviews op deze website zijn eigendom van VrouwenHart.nl. Deze mogen NIET worden verveelvoudigd, gekopieerd, gepubliceerd, opgeslagen, aangepast of gebruikt in welke vorm dan ook, online of offline, zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van onze redactie.