Cholesterol is een stof die erg belangrijk is voor het aanmaken van gal, hormonen en de celwanden. Daarbij is het een belangrijk component voor de constructie van het zenuwstelsel. Je kunt je voorstellen dat geen, of té weinig, cholesterol problemen kan geven. Overigens geeft een té hoog niveau cholesterol ook problemen in verband met hart- en vaatziekten. Algemene stelregel is: Hoog Cholesterol = Verhoogde kans op hart- en vaatziekten.
Om dit artikel over statines beter te kunnen begrijpen, is het noodzakelijk dat je weet dat er twee soorten cholesterol bestaan:
Over het algemeen zijn er twee soorten cholesterol: De LDL cholesterol oftewel de ‘slechte’ cholesterol) en HDL-cholesterol (oftewel de ‘goede’ cholesterol). De LDL-cholesterol, de slechte cholesterol, heeft de eigenschap om zich heel gemakkelijk te hechten aan beschadigde plekken van bloedvaten. Hierdoor neemt het risico toe voor vernauwing, en later verstopping, van bloedvaten. Dit kan weer leiden tot problemen in de vorm van een hartinfarct of een herseninfarct.
De HDL cholesterol, de goede cholesterol, heeft als prettige eigenschap dat het de LDL-cholesterol aan zich bindt waarna het afgevoerd wordt naar de lever voor verdere afbraak. Daarna verlaat dit het lichaam via de ontlasting. Het mag duidelijk zijn dat als er meer LDL dan HDL in het bloed aanwezig is, dat alle slechte cholesterol niet afgevoerd kan worden. Let wel, ons lichaam heeft beide soorten nodig, ondanks de aanduiding ‘slecht’ en ‘goed’, maar wel in de juiste verhouding.
DE GESCHIEDENIS VAN CHOLESTEROLVERLAGERS
Het is inmiddels zo’n 30 jaar geleden dat Akira Endo, een biochemicus uit Japan, een wonderlijke ontdekking deed: Hij maakte vanuit schimmels een middel wat cholesterolverlagend zou werken. Hoewel dit nieuwe medicijn prima werkte en ontzettend veel mogelijkheden had, werd het met een dikke rode streep afgekeurd omdat het té ernstige bijwerkingen zou hebben.
De biochemicus zelf, en andere wetenschappers over de hele wereld, gingen onvermoeid door met het verder ontwikkelen van dit medicijn, met name om de bijwerkingen te elimineren of in ieder geval te verminderen tot een ‘aanvaardbaar’ niveau. 15 jaar na intensief onderzoek werd het medicijn voor het eerst klinisch getest.
Hieruit bleek dat het middel inderdaad de kans op een hartziekte heel sterk verlaagd. Overigens richtte de test zich alléén op secundaire preventie. Dit wil zeggen bij mensen die reeds een hart last gehad hebben van een hartinfarct en de medicijnen dus moeten voorkomen dat dit nog een keer kan gebeuren.
In een latere klinische test concentreerden de onderzoekers zich met name op mannen die nooit eerder last hadden gehad van een hartinfarct of ander gerelateerd probleem. Ook hier waren de resultaten erg positief: De kans op hart- en vaatziekten namen fors af.
Met name door deze resultaten namen de statines een enorme vlucht en werd het al snel een standaard procedure bij een behandeling en de voorkoming van hart- en vaatziekten.
Hoe cholesterolverlagers werken.
Een groot deel van de cholesterol in het lichaam wordt aangemaakt door het lichaam zelf. Het andere deel komt in je lichaam via je eten. Op het moment dat je een cholesterolverlager inneemt wordt de werking van het eiwit HMG-CoA sterk afgeremd. Dit eiwit is voor het lichaam van essentieel belang voor de productie van cholesterol.
De verminderde werking van dit eiwit resulteert vrijwel direct in een tekort aan cholesterol in het lichaam. Als reactie hierop gaat de lever LDL-cholesterol (de ‘slechte’ cholesterol) uit het bloed halen waardoor het algemene niveau aan cholesterol in het bloed gaat dalen. Deze daling van het slechte cholesterol is natuurlijk fantastisch nieuws., mede door het feit dat de eerste resultaten na een week al meetbaar zijn. Het cholesterol kan in een periode van 4-6 weken soms wel dalen met 50%. De resultaten die behaald kunnen worden door andere risicofactoren aan te pakken (betere voeding, overgewicht aanpakken, meer bewegen) staan volledig in de schaduw van de 50% die je kunt behalen met een cholesterol verlagend pilletje.
De bijwerkingen
Maar zoals altijd is er ook een keerzijde aan de medaille. Ondanks de fantastische resultaten, is het middel ook erg omstreden, met name door de indrukwekkende lijst met ‘mogelijke’ bijwerkingen. Hoewel de fabrikanten zeggen dat de mogelijke bijwerkingen zelden voorkomen, zijn er toch veel (voormalige) gebruikers die andere ervaringen hebben. Mede hierdoor hebben statines een erg negatieve naam gekregen, en veel mensen geven er de voorkeur aan om de verlaging van het cholesterol op een andere, meer natuurlijke, manier op te lossen, dan met statines met de daarbij behorende kans op bijwerkingen. Wel handig om te weten is dat sommige bijwerkingen weer verdwijnen door het wisselen van fabrikant. De ene statine is de andere niet, en iedere soort reageert weer anders op een ander lichaam.
Geef een reactie