Eerder publiceerden wij een artikel over de opening van de Women’s Heart Health Clinic (WHHC) in het Universitair Medisch Centrum in Leiden.
Natuurlijk zijn we als Stichting Vrouwenhart ook altijd geïnteresseerd in het individuele, persoonlijke verhaal van de cardiologen die hier werkzaam zijn.
In dit eerste deel : cardioloog Melina den Haan.
Waarom heeft u zich gespecialiseerd in het vrouwenhart?
Ik vind het belangrijk dat een patiënt zich gehoord voelt over haar/zijn probleem. De afgelopen jaren heb ik mij gespecialiseerd in beeldvorming en microvasculaire coronaire dysfunctie (aandoening van de kleine bloedvaten van het hart) en heb ik gemerkt dat ik regelmatig patiënten (met name vrouwen) op de polikliniek zag die al lange tijd rondliepen met (onbegrepen) klachten. Het geeft mij positieve energie als ik meer duidelijkheid kan krijgen over de diagnose voor patiënten en de kwaliteit van leven van patiënten kan verbeteren. Daarnaast vind ik het van belang dat iedereen de best passende zorg krijgt en dat hier geen ongelijkheid in bestaat. Hier wil ik me graag hard voor maken.
Behandelt u uitsluitend vrouwen of is dit een deel van uw patiënten?
Ik behandel op de polikliniek zowel vrouwen als mannen. Ik zie voornamelijk patienten met klachten die kunnen passen bij microvasculaire coronaire dysfunctie en/of spasmen. In de praktijk zijn dit met name vrouwen, maar ook zeker mannen kunnen deze klachten hebben. Ook zie ik vrouwen met sekse-specifieke risicofactoren voor hart- en vaatziekten en patiënten met hartfalen.
Vindt u dat u een speciale rol vervult in het uitdragen van de vrouwenhartproblematiek?
Zeker. Ik vind het van groot belang dat we zowel zorgprofessionals (binnen het ziekenhuis, maar ook daarbuiten) als patiënten onderwijs voorlichting / blijven geven over de verschillen tussen mannen en vrouwen als het gaat over het voorkomen, ontstaan, diagnosticeren en behandelen van hart- en vaatziekten. In de praktijk weten we dat hartklachten bij vrouwen nog steeds later worden (h)erkend en dat vrouwen minder vaak volgens de geldende richtlijnen worden behandeld. Hier moeten we met elkaar zo snel mogelijk verandering in brengen.
In het verleden werd nogal eens smalend gereageerd op cardiologen die het vrouwenhart onder de aandacht brachten. Hoe wordt er nu door collega’s gereageerd?
Ik herken dit gelukkig niet meer in de dagelijkse praktijk. Je merkt dat het een actueel onderwerp is, waarbij men zich echt bewust is dat er verschillen zijn tussen het mannen en vrouwenlichaam. Hart- en vaatziekten zijn hier de grondlegger in geweest en ik denk dat dit straks bij steeds meer ziektebeelden de aandacht krijgt die het verdient. Als dokter wil je graag een goede en gepaste behandeling aan een specifieke patiënt bieden en daarin is dit een belangrijk detail om mee te nemen. Ik merk in mijn omgeving dat men hier graag aan wil bijdragen.
De ontwikkelingen rondom specifieke vrouwenhartaandoeningen (bijv. coronaire vaatdysfunctie) gaan snel. Op welke manier blijft u op de hoogte van de nieuwste inzichten?
De belangrijkste bron van informatie blijft cardiologische vakliteratuur en congressen en symposia. Ook vind ik het belangrijk om samen te werken met andere afdelingen en kennis te delen.
Over ontwikkelingen in de toekomst
Welke ontwikkelingen verwacht u op het gebied van het vrouwenhart?
Ondanks dat er gelukkig steeds meer aandacht is voor de verschillen tussen mannen en vrouwen op het gebied van hart- en vaatziekten als het gaat om klachten, diagnose en behandeling, is er nog steeds veel onduidelijk over het ontstaan van deze ziekten. Waarschijnlijk spelen de geslachtshormonen hierin een rol bij vrouwen, maar ook lijkt het microvasculaire vaatbed (kleinste bloedvaten in ons lichaam) van belang. Het gaat dan niet alleen om aandoeningen van het hart, maar bijvoorbeeld ook over ziekten van het brein en de nieren. Ik verwacht dat we de komende jaren meer duidelijkheid gaan krijgen over de oorzaak en het beloop van deze ziekten in de loop van de tijd en dit gaat ons ook helpen in het verbeteren van de behandeling. Het is hierbij van belang dat vrouwen ook meer deelnemen aan klinische onderzoeken, zodat we zeker weten dat behandelingen ook voor hun passend zijn. Daarnaast denk ik dat er komende jaren nog steeds veel tijd en aandacht moet worden besteed aan voorlichting over hart- en vaatziekten bij vrouwen, zowel voor patiënten als zorgprofessionals.
Waar ligt uw eigen focus voor de komende twee jaar?
Binnen het LUMC hebben we een samenwerkingsverband met meerdere afdelingen om onderzoek te doen naar het ontstaan van hart- en vaatziekten bij vrouwen. Mijn hoop is dat we hier snel meer duidelijkheid over krijgen zodat we de behandeling verder kunnen verbeteren. Ook wil ik me inzetten voor betere voorlichting en educatie over hart- en vaatziekten bij vrouwen.
Over Stichting VrouwenHart
Kent u de website www.VrouwenHart.nl? Zo ja: wat vindt u van deze website?
Jazeker. Hier is voor patiënten veel (begrijpelijke) informatie te vinden over ziektebeelden en ook persoonlijke verhalen. Ik vind het een fijne website om patiënten naar toe te verwijzen als ze behoefte hebben aan meer informatie.
Voor een uitgebreide beschrijving van alle expertise in het WHHC, verwijzen we graag naar de website https://www.lumc.nl/patientenzorg/specialistische-centra/hart-long-centrum/voor-patienten/hartziekten/
Alle interviews op deze website zijn eigendom van VrouwenHart.nl. Deze mogen NIET worden verveelvoudigd, gekopieerd, gepubliceerd, opgeslagen, aangepast of gebruikt in welke vorm dan ook, online of offline, zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van onze redactie@vrouwenhart.nl
Lizzy Van Schinkel zegt
Ben blij dat er eindelijk bekend is dat een vrouwenhart een andere behandeling en medische totaal anders behandeld moet worden.Top!!!