21 nov 2017
Vanessa van Empel ontvangt 1 miljoen euro voor onderzoek naar het vrouwenhart.
Vanessa van Empel (Hart+Vaat Centrum/Maastricht UMC+) en Rudolf de Boer (UMC Groningen) ontvangen deze subsidie van de Hartstichting. Samen met hun team zoeken zij naar nieuwe aanknopingspunten om hartfalen door een verdikte, stijve hartspier eerder op te sporen en af te remmen. Het gaat om een ernstige ziekte die vaker voorkomt bij vrouwen dan bij mannen.
Op dit moment leven naar schatting ruim 227.000 mensen in ons land met hartfalen. De toekenning van de Hartstichting richt zich op onderzoek naar hartfalen waarbij sprake is van een verdikte, stijve hartspier, waardoor het hart zich niet goed kan vullen met bloed. Per hartslag wordt hierdoor minder bloed door het lichaam rondgepompt. Meer informatie over onderzoek naar vrouwen en hart- en vaatziekten vindt u op de website van de Hartstichting.
Nieuwe test
Ernstige, onzichtbare ziekte
Door een verdikte stijve hartspier kunnen mensen met hartfalen extreem snel moe en kortademig zijn. Cardioloog De Boer: ‘Patiënten zien er vaak gewoon gezond uit, maar de ziekte heeft een grote impact. Een boodschap doen is al een grote inspanning, en sommige patiënten kunnen zich ook thuis niet meer zelfstandig redden.’ Op dit moment is er geen goede behandeling tegen een verdikte, stijve hartspier. Ook is er in onderzoek nog te weinig rekening gehouden met man-vrouw verschillen. Met deze subsidie willen de wetenschappers meer onderzoek doen om deze vorm van hartfalen eerder op te sporen en beter te behandelen.
Kleine bloedvaatjes
De wetenschappers onderzoeken ten eerste de allerkleinste bloedvaatjes in het hart. ‘Een verdikt, stijf hart is niet alleen een probleem van de hartspier,’ legt Van Empel uit. ‘We denken dat de bloedvaten een belangrijke rol spelen bij de ziekte. En dan vooral in de allerkleinste vertakkingen daarvan.’ Die hele kleine bloedvaatjes zitten niet alleen in je hart, maar ook in de rest van je lichaam. En daar zijn ze een stuk makkelijker te meten. Het onderzoeksteam gaat daarom uitzoeken of een test van de bloedvaatjes in je onderarm ook iets zegt over de bloedvaatjes in je hart. Ze kijken ook naar signaalstofjes in het bloed, zoals eiwitten. Want die kunnen mogelijk ook vertellen of er iets misgaat in de kleine bloedvaatjes. ‘We hebben van duizenden mensen allerlei gegevens en signaalstofjes gemeten en opgeslagen,’ licht De Boer toe. ‘Nu kijken we of die iets zeggen over de kans op hartfalen.’
Man-vrouw verschillen
Tot slot zullen de onderzoekers analyseren of er bij de signaalstofjes en kleine bloedvaatjes relevante verschillen zijn tussen mannen en vrouwen. Ze willen begrijpen waarom de ziekte vaker voorkomt bij vrouwen. Mogelijk moeten vrouwen op een andere manier getest en behandeld worden dan mannen. Het uiteindelijke doel is dat mensen met een stijf hart veel langer en vitaler kunnen leven, vertellen Van Empel en De Boer. ‘We willen eerder zien aankomen wie een stijf hart krijgt, en het proces remmen en verminderen. Het mooiste zou zijn als we een manier vinden om te voorkomen dat de hartspier te dik en stijf wordt. Dat is het ultieme doel’.
Het onderzoek van Van Empel en De Boer is tot stand gekomen dankzij samenwerking tussen de Hartstichting en het Kennisprogramma Gender en Gezondheid van onderzoeksfinancier ZonMw. Dit kennisprogramma is gericht op het verkleinen van de kennisachterstand over m/v verschillen in gezondheid en zorg. Voor meer informatie zie www.zonmw.nl/gender.
Bron: Hartstichting
Geef een reactie