Coronaire microvasculaire disfunctie verwijst naar abnormale verwijding en vernauwing van de kleine bloedvaten in het hart.
Wat is coronaire microvasculaire disfunctie?
De kleine bloedvaten in het hart, de coronaire microvasculatuur genoemd, voeren het grootste deel van de bloedstroom naar de hartspier en leveren zuurstof. Deze bloedvaten kunnen ongezond worden als er schade is aan hun binnenvoering. Er kan ook plaque-opbouw zijn in de grotere kransslagaders die deze niet vernauwt, maar kan bijdragen aan een abnormale bloedstroom. Na verloop van tijd leidt dit tot abnormale verwijding of vernauwing van de kleine bloedvaten als reactie op inspanning of stress, wat problemen kan veroorzaken met de bloedtoevoer naar het hart, wat pijn op de borst, kortademigheid, hartaanval en hartfalen kan veroorzaken.
Omstandigheden die het risico van een persoon op coronaire microvasculaire disfunctie verhogen, zijn hoge bloeddruk (hypertensie), diabetes, hoog cholesterol, roken, auto-immuunziekten en eerdere behandeling van borstkanker, evenals andere onbekende factoren.
Wie moet worden getest op coronaire microvasculaire disfunctie?
Testen op CMD wordt aanbevolen voor mensen met pijn op de borst, kortademigheid, een abnormaal resultaat van stresstests zoals inspanning of chemische stress, een hartaanval of klinisch geïndiceerde angiografie zonder blokkering van de grotere kransslagaders. Symptomen die optreden wanneer het hart niet voldoende doorbloeding krijgt, zijn onder meer pijn op de borst of kortademigheid veroorzaakt door lichamelijke inspanning of stress en kunnen in rust relatief lang duren. Het doel van testen op coronaire microvasculaire disfunctie is een behandeling om de kans op verergering van de symptomen te verminderen, om de symptomen te beheersen en om een hartaanval en hartfalen te voorkomen. Medicijnen omvatten die om cholesterol en bloeddruk te verlagen, bloedverdunners zoals aspirine en medicijnen voor pijn op de borst zoals α- en β-blokkers of calciumantagonisten.
Welke soorten tests zijn beschikbaar?
De meest gebruikte tests om te zoeken naar coronaire microvasculaire disfunctie omvatten invasieve functionele coronaire angiografie, cardiale magnetische resonantiebeeldvorming of positronemissietomografie (PET). De laatste 2 soorten beeldvormende onderzoeken zijn niet-invasief (ze vereisen geen instrumenten in het lichaam). De invasieve test, die vaker wordt gebruikt voor patiënten die stent ondergaan, kan ook worden gebruikt voor coronaire microvasculaire disfunctie en omvat het plaatsen van een katheter direct in de bloedvaten van het hart.
Waarom komen coronaire microvasculaire disfunctie vaker voor bij vrouwen?
Een meerderheid (60% -75%) van de mensen met coronaire microvasculaire disfunctie zijn vrouwen, maar coronaire microvasculaire disfunctie wordt steeds meer erkend bij mannen. De reden hiervoor kan zijn dat vrouwen een groter vermogen hebben om hun bloedvaten te verwijden en te vernauwen, misschien vanwege de noodzaak om de bloedstroom tijdens de zwangerschap en de bevalling te regelen. Bovendien ervaren vrouwen relatief meer pijnsensaties dan mannen, wat leidt tot meer waargenomen pijn op de borst (video).
The information and recommendations appearing on this page are appropriate in most instances, but they are not a substitute for medical diagnosis. For specific information concerning your personal medical condition, JAMA suggests that you consult your physician. This page may be photocopied noncommercially by physicians and other health care professionals to share with patients.
Published Online: November 18, 2019.
Conflict of Interest Disclosures: Dr Bairey Merz reported receipt of personal fees from iRhythm, Abbott Diagnostics, and Sanofi.
Sources: Wei J, Cheng S, Bairey Merz CN. Coronary microvascular dysfunction causing cardiac ischemia in women [published online November 18, 2019]. JAMA. doi:10.1001/jama.2019.15736
Bairey Merz CN, Pepine CJ, Walsh MN, et al. Ischemia and no obstructive coronary artery disease (INOCA): developing evidence-based therapies and research agenda for the next decade.
Geef een reactie