
VrouwenHart blogt
“U moet goed naar uw lichaam luisteren” gaf de arts mij als advies toen ik het ziekenhuis verliet. Ik had een week op de hartafdeling gelegen nadat ik een hartinfarct had gehad.
Naar mijn lichaam luisteren? Mijn hele lichaam voelde totaal anders dan het altijd gedaan had. Ik had rare hartoverslagen, mijn borst voelde alsof er een strakke band omheen zat. En ik voelde me een beetje zweverig, wat waarschijnlijk te maken had met de cocktail aan medicijnen die ik vanaf nu moest slikken. Hoezo naar mijn lichaam luisteren? Dit lichaam sprak een taal die ik niet kende. Makkelijk gezegd van zo’n arts.
In onze lotgenotengroepen vroeg ik of meer mensen voorbeelden hadden van zo’n advies dat iets te gemakkelijk gegeven wordt.
En of ze die hadden. Binnen korte tijd kwamen er heel veel voorbeelden voorbij. En opvallend vaak werd er een tegenvraag gesteld: “Hoe dan?” Een greep uit de (ongetwijfeld goedbedoelde) die hartpatiënten te horen krijgen:
Neem je rust
Zeg dat maar eens tegen een vrouw met jonge kinderen. Iedere ouder weet: er is geen betere manier om aandacht van je kind te krijgen dan door even op de bank te gaan liggen. Als je echt je rust wilt nemen, moet je eerst oppas voor je kinderen regelen. Dat betekent geregel. En ook financieel kan het een probleem zijn; als je je baan hebt moeten opzeggen omdat je gezondheid het niet meer aankan, wordt kinderopvang ook onbetaalbaar. Makkelijk gezegd.
Afvallen
Dat is gemakkelijk gezegd tegen iemand die een zwik medicijnen meekrijgt waarvan je vocht vast gaat houden, en waarvan je dus zeker níet gaat afvallen.
Meer bewegen
Veel artsen adviseren om iedere dag een half uur matig intensief te bewegen. Maar dat kost tijd. En als je de zorg voor een gezin moet combineren met de zorg voor je ouder wordende ouders, en als je dan ook nog je baan probeert te behouden, dan zit dat bewegen er niet voor iedereen in.
Dit advies is vooral wrang voor hartpatiënt die al erg actief waren voordat ze een hartprobleem kregen. Sommigen kunnen niet meer zoveel sporten als ze gewend waren. Ook horen we nogal eens dat mensen het revalidatie-programma niet kunnen volhouden.
Huishoudelijke hulp
Helaas is die niet altijd te krijgen. En ook niet altijd te betalen voor mensen die vanwege hun hartprobleem niet meer kunnen werken. Makkelijk gezegd dus.
Stress verminderen
Dat stress niet goed voor je hart is, zal niemand ontkennen. Maar helaas is het niet altijd te vermijden. Zorgen om gezinsleden of familie horen ook een beetje bij het leven. En dan hebben we het nog niet eens over de stress die het behoud van je baan oplevert, of de strijd met het UWV en de bedrijfsarts.
Geef eens wat meer uit handen
Hulp, hoe goedbedoeld ook, gaat ook vaak gepaard met veel vragen (“Waar hoort dit te staan?”). Het kost soms meer energie om iets uit handen te geven dan om het zelf te doen.
Luister naar je lichaam
Hoe interpreteer je signalen die je vóór je hartprobleem nog nooit gevoeld hebt? Soms zegt je hoofd: heerlijk sporten. Maar dan kan later blijken dat je klachten daar veel erger door worden.
Niet over je grenzen heen gaan
Lijkt makkelijk. Maar lang niet iedereen weet precies waar die grenzen liggen. En die grenzen kunnen ook per dag verschillen. Vaak voelen mensen het pas als het te laat is. Bijvoorbeeld als ze halverwege hun fietstocht zijn en daarna niet meer in staat zijn om terug naar huis te fietsen.
U moet dit accepteren
Tja, probeer zelf maar eens iets te accepteren dat je hele leven omgooit.
De conclusie is duidelijk: wees voorzichtig met het geven van adviezen die voor de patiënt niet op te volgen zijn. Het is makkelijk gezegd dus. Maar hoe help je de patiënt dan wel? Daar gaan we op in in deel 2 van deze blog: https://vrouwenhart.nl/nieuws-over-hartinfarct-bij-vrouwen-vrouwenhart/makkelijk-gezegd-deel-2/
Tekst: Annemiek Hutten
Illustratie: Marieke Priem / Illustrada
Met dank aan de leden van onze facebookgroepen voor hun openhartige bijdragen.
Wil je meer weten over VrouwenHart? Volg ons dan op facebook, Instagram, Linkedin of twitter. Heb je zelf een vrouwenhartprobleem en ben je op zoek naar lotgenoten? Sluit je dan aan bij onze facebookgroepen.
Alle columns, interviews en andere redactionele artikelen op deze website zijn eigendom van VrouwenHart.nl. Deze mogen NIET worden verveelvoudigd, gekopieerd, gepubliceerd, opgeslagen, aangepast of gebruikt in welke vorm dan ook, online of offline, zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van onze redactie.
Geef een reactie