Waar vind ik een goede cardioloog? Deze vraag zien we in vaak voorbij komen in onze lotgenotengroepen. En gelukkig komen daar dan ook veel antwoorden op. Veel patiënten hebben een cardioloog gevonden waar ze erg tevreden over zijn, en die ze kunnen aanbevelen aan anderen. Maar ja, als je in Groningen woont, is een arts in Amsterdam niet echt handig. En het is ook maar net wat je belangrijk vindt in een arts: de ene patiënt vindt het vooral belangrijk dat de arts vriendelijk is, terwijl de andere patiënt het belangrijker vindt dat de arts goed op de hoogte is van het vrouwenhart. En dan is er ook nog het probleem dat sommige artsen een lange wachtlijst hebben. Hoe begin je met zoeken? Hieronder noemen we een paar factoren waar je op kunt letten.
Kundigheid
Als Stichting VrouwenHart durven wij wel te zeggen dat de eerste stap moet zijn: zoek een arts die goed op de hoogte is van het feit dat het vrouwenhart anders ziek kan worden dan het mannenhart. Dat staat voor ons bovenaan. Nog boven ‘aardig zijn’, dat we ook vaak als argument voor een goede cardioloog horen. Het is fijn als je een aardige arts hebt, maar als hij niet weet dat het vrouwenhart op een andere manier ziek wordt dan het mannenhart, dan schiet je daar niet zoveel mee op.
In dit verband is het ook belangrijk dat een cardioloog op de hoogte is van de nieuwste inzichten op dit gebied. Vooral omdat er op het gebied van het vrouwenhart veel ontwikkelingen zijn. Een goed voorbeeld is coronaire vaatdysfunctie, waar de inzichten snel veranderen, evenals de onderzoeken en behandelingsmethoden.
Serieus nemen
Daarmee komen we op een tweede belangrijke factor: kies een cardioloog die jou en het vrouwenhart serieus neemt. Dit betekent dat hij de inzichten rond het vrouwenhart serieus neemt (we horen helaas nog steeds verhalen van artsen die het vrouwenhart afdoen als onzin). Maar ook belangrijk is dat hij jou als patiënt serieus neemt. Dat hij luistert naar je verhaal. Ook omdat jouw verhaal vaak nuttige informatie biedt over jouw ziektebeeld. Bijvoorbeeld rare pijnaanvallen, flauwvallen of andere medische verschijnselen waar je nooit een oorzaak voor hebt gevonden, maar die wel een indicatie kunnen geven van wat er aan de hand is.
Empathie
Met het luisteren naar de patiënt komen we op een derde factor: empathie. Als je een hartinfarct krijgt, beland je plotseling in het ziekenhuis. Terwijl je de dag ervóór nog druk was met werk, gezin en sport, lig je de dag erna in een ziekenhuisbed. Totaal onvoorbereid op deze plotselinge overgang. Als patiënt ben je dan volop zoekende naar informatie over wat er gebeurd is, hoe dit heeft kunnen gebeuren en hoe je hiermee om moet gaan. Het is fijn als een cardioloog hier begrip voor heeft. Dat hij ook begrijpt dat je niet meteen de juiste vragen paraat hebt. En dat hij een paar dagen erna nog eens langs komt, als alles even heeft kunnen bezinken en je misschien weer nieuwe vragen hebt.
Transparantie
Nog een puntje dat we in onze lotgenotengroepen vaak voorbij horen komen: transparantie. Bij de diagnosestelling van vrouwenhartziektes gaat er nog weleens wat mis. Patiënten worden ten onrechte naar huis gestuurd, terwijl later blijkt dat ze het wel degelijk aan hun hart hebben. Patiënten stellen het dan erg op prijs als een arts naderhand toegeeft dat hij fouten gemaakt heeft. Liever dat dan dat ze het gevoel hebben dat er iets weggemoffeld wordt. Ook waarderen patiënten het erg als een arts toegeeft dat hij ergens niet genoeg verstand van heeft. Ze hebben liever dat een arts overleg gaat plegen met collega’s dan dat hij doet alsof hij alles onder controle heeft.
Hij of zij
De oplettende lezer heeft misschien al opgemerkt dat we hierboven over de cardioloog spreken in de ‘hij’-vorm. Dat hebben we alleen maar gedaan omwille van de leesbaarheid. Maar het brengt ons meteen op een belangrijk misverstand: een goede vrouwenhartcardioloog hoeft niet per se een vrouw te zijn. Er zijn vrouwelijke én mannelijke cardiologen die gespecialiseerd zijn in het vrouwenhart. Of je zelf liever een vrouwelijke arts hebt, is een persoonlijke keuze. Maar die staat dus los van de vraag of de arts gespecialiseerd is in het vrouwenhart.
Vrouwenhartcardioloog
En hiermee komen we meteen op de laatste vraag: moet je per se naar een specifieke vrouwenhartcardioloog? Ook dat is een persoonlijke keuze. Van een cardioloog die gespecialiseerd is in het vrouwenhart kun je ervan uitgaan dat deze goed op de hoogte is van de nieuwste inzichten. Deze cardioloog zal in zijn praktijk relatief veel jonge, vrouwelijke patiënten zien, en gewoon meer met ervaring met specifieke vrouwenhartziekten hebben dan een niet-gespecialiseerde cardioloog. Waarmee we zeker niet willen zeggen dat een niet-gespecialiseerde cardioloog niet goed kan zijn. Het gaat erom dat jij als patiënt het gevoel hebt dat dat je begrepen en gehoord wordt, en dat je bij een arts in goede handen bent.
Conclusie
Hierboven hebben we een aantal factoren beschreven waar je als patiënt op kunt letten bij het zoeken van een goede cardioloog. Wat ons betreft zijn die samen te vatten in twee hoofdfactoren. Een goede cardioloog is goed op de hoogte van de specifieke manieren waarop het vrouwenhart ziek kan worden én is in staat tot een goede communicatie met de patiënt. Inmiddels hebben we al veel cardiologen geïnterviewd die gespecialiseerd zijn in het vrouwenhart. Op basis van onze interviews en ervaringen van onze leden hebben we een lijst samengesteld van cardiologen die gespecialiseerd zijn in het vrouwenhart.
Tekst: Annemiek Hutten
Illustratie: Illustrada
Er is met hart en ziel aan dit artikel gewerkt. Het eigendom ligt dan ook bij Stichting VrouwenHart. We stellen het zeer op zeer prijs als u ons helpt om deze informatie te verspreiden. Doe dat dan alstublieft via de knoppen onder dit artikel. Dan blijft onze naam erbij staan en kunnen geïnteresseerden de rest van onze informatie ook vinden.
Mocht u dit artikel op een andere manier willen verspreiden: dat kan ook, maar wel in overleg. Neem dan even contact op met redactie@vrouwenhart.nl Elke andere wijze van kopiëren of verspreiden is niet toegestaan.
Geef een reactie