VrouwenHart blogt
Ik had al een tijdje last van hartkloppingen. En een beetje een gejaagd gevoel, alsof ik ergens zenuwachtig voor was, terwijl ik niet echt iets had om zenuwachtig voor te zijn. Maar google maar eens op hartkloppingen, en je komt al gauw op de overgang uit. “Het zal de overgang wel zijn”, dacht ik dus. En ging weer over tot de orde van de dag.
Ik vond het niet nodig om met die hartkloppingen naar de huisarts te gaan. Inmiddels weet ik dat die hartkloppingen een voorteken waren van een zich ontwikkelend hartprobleem. En dat ik dus er dus beter wél mee naar de huisarts had kunnen gaan. Maar de vraag is wat de huisarts ermee gedaan zou hebben. In onze facebookgroepen horen we dat vrouwen die met dit soort klachten naar de huisarts gaan, lang niet altijd serieus genomen worden. Onder het mom van ‘stress’ of ‘het zal de overgang wel zijn’ worden vrouwen nogal eens naar huis gestuurd. Om daarna soms met een hartinfarct in het ziekenhuis te belanden.
Marion: “Ik liep al een aantal jaren met allerlei klachten bij de huisarts die hij weet aan overgang en stress. Omdat mijn vader en opa jong zijn overleden aan hartgerelateerde problemen, bleef ik altijd onrust houden. De klachten verergeren uiteindelijk in angina pectoris, zware vermoeidheid, misselijk en duizelig en flinke spierpijnen. Inmiddels was ik me gaan inlezen en herkende steeds meer symptomen van het vrouwenhart. Na veel aandringen ben ik uiteindelijk naar een cardioloog doorverwezen. Uit de hartkatheterisatie bleek dat ik 3 vats-lijden had, met 3 ernstig verstopte kransslagaders. Er volgde een open hartoperatie met 4 bypasses. Ik zou iedereen willen aanraden alert te blijven en bij twijfel voor zichzelf op te komen.”
Een huisarts die constateert dat het de overgang wel zal zijn, zit er overigens niet helemaal naast. De overgang is wel degelijk een factor die meespeelt, maar het is niet de enige oorzaak van het probleem. Tijdens de overgang vallen beschermende vrouwelijke hormonen weg, waardoor risicofactoren op hart- en vaatziekten meer kans krijgen. De overgang is dan niet de oorzaak, maar meer een katalysator.
Het is goed als vrouwen zich daar zelf bewust van zijn. Ikzelf was dat niet voldoende. Om verschillende redenen. Omdat je het druk genoeg hebt met gezin, werk en andere dingen. En omdat je helemaal geen zin hebt om na te denken over een eventueel hartprobleem. Daarom zou je van de huisarts verwachten dat die verder kijkt dan de vrouw zelf. Gelukkig horen we die verhalen ook.
Karen: “Ik heb een half jaartje gedacht dat het de overgang wel zou zijn. Maar daarna ben ik toch naar de huisarts gegaan. De huisarts geloofde gelijk al niet dat het de overgang was. Die nam het serieuzer dan ikzelf.”
Gelukkig horen we steeds vaker dat (huis)artsen ervan op de hoogte zijn dat het vrouwenhart op een andere manier ziek wordt dan het mannenhart. Maar zo lang dat nog niet voor alle artsen geldt, zit er voor vrouwen niets anders op om zelf ook alert te blijven. Volg ons daarom op onze social media-kanalen. En deel onze informatie ook, om de kennis over het vrouwenhart zoveel mogelijk te verspreiden.
Tekst: Annemiek Hutten
Illustratie: Marieke Priem / Illustrada
Met dank aan de leden in onze facebookgroep voor hun openhartige bijdragen.
Wil je meer weten over VrouwenHart? Volg ons dan op facebook, Instagram, Linkedin of twitter.
Heb je zelf een vrouwenhartprobleem en ben je op zoek naar lotgenoten? Sluit je dan aan bij onze facebookgroepen.
Alle columns, interviews en andere redactionele artikelen op deze website zijn eigendom van VrouwenHart.nl. Deze mogen NIET worden verveelvoudigd, gekopieerd, gepubliceerd, opgeslagen, aangepast of gebruikt in welke vorm dan ook, online of offline, zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van onze redactie.
Geef een reactie