Vrouwen die worden gereanimeerd na een hartstilstand, hebben minder kans op twee veelvoorkomende en levensreddende hartbehandelingen zodra ze in het ziekenhuis zijn aangekomen, en zullen veel vaker overlijden tijdens het ziekenhuis dan mannen, zo blijkt uit een nieuwe studie.
De onderzoekers analyseerden gegevens die waren verzameld van bijna 4.900 gereanimeerde patiënten met een hartstilstand buiten het ziekenhuis in de Verenigde Staten en Canada van 2010 tot 2015. Daarvan was iets meer dan 37% vrouw, gemiddeld 67 jaar en bijna 63% man, gemiddeld leeftijd 65.
De overlevingspercentages bij ontslag uit het ziekenhuis waren 22,5% voor vrouwen en 36% voor mannen. Vrouwen kregen veel minder vaak twee levensreddende hartbehandelingen voor patiënten met een hartstilstand na reanimatie: therapeutische hypothermie (het lichaam afkoelen tot een temperatuur die lager is dan normaal); en coronaire angiografie om hartslagaders te onderzoeken en de bloedstroom te openen. De percentages onderkoeling waren 35% voor vrouwen en 44% voor mannen, terwijl de percentages coronaire angiografie 14% waren voor vrouwen en 30% voor mannen, vonden de onderzoekers. Verder onderzoek is nodig om de redenen voor deze verschillen vast te stellen, aldus de auteurs van de studie die op 15 december 2020 online is gepubliceerd in het tijdschrift Circulation.
De onderzoekers ontdekten ook dat vrouwen 6% minder kans hadden dan mannen om cardiopulmonale reanimatie (CPR) te krijgen van een omstander; minder kans op een hartstilstand in het openbaar; en minder kans op een schokbaar ritme. Het hebben van een hartstilstand in het openbaar resulteert in een snellere oproep naar 911 en verdubbelt de overlevingskans van een patiënt tot ontslag uit het ziekenhuis. Maar na reanimatie beginnen zowel vrouwen als mannen te herstellen vanuit vergelijkbare uitgangspunten, merkte studie-auteur Dr. Ahamed Idris op. Hij is hoogleraar spoedeisende geneeskunde en interne geneeskunde aan het UT Southwestern Medical Center in Dallas.
“Ons werk wijst op nieuwe richtingen in hoe we kunnen werken om de overleving van vrouwen te verbeteren”, zei Idris in een persbericht van een medisch centrum. “Waarom zijn noodinterventies bij vrouwen anders dan bij mannen?” Volgens studie auteur Dr. Ambarish Pandey, cardioloog en assistent-professor interne geneeskunde aan de UT Southwestern, “is dit een van de weinige onderzoeken die kijken naar wat er met mensen gebeurt na reanimatie.
Nu hebben we inzicht nodig in de vraag of deze resultaten kunnen worden bepaald door wat er gebeurt in het ziekenhuis. We hebben een lange weg te gaan bij het bieden van gendergelijkheid bij de behandeling. ” Elk jaar ondergaan ongeveer 300.000 mensen in de Verenigde Staten hartstilstanden buiten het ziekenhuis.
21 december 2020
Geef een reactie