Cholesterol heeft bij mannen en vrouwen een andere werking en onderzoek naar cholesterol vraagt dus om een seksespecifieke analyse. Dit blijkt uit het proefschrift waarmee Andrea Bochem op 20 december 2013 is gepromoveerd aan de Universiteit van Amsterdam. Cholesterol speelt een belangrijke rol in de ontwikkeling van aderverkalking en daarmee hart- en vaatziekten, doodsoorzaak nummer 1 onder Nederlandse vrouwen.
‘Goed’ en ‘slecht’ cholesterol
Er is een onderscheid tussen ‘goed’ cholesterol (HDL) en ‘slecht’ cholesterol (LDL). Het slechte cholesterol kan zich ophopen in de vaatwand, waardoor het bloedvat uiteindelijk kan worden afgesloten. Goed cholesterol in het bloed haalt het cholesterol juist uit de vaatwand en transporteert het naar de lever, vanwaar het vervolgens wordt uitgescheiden uit het lichaam. Het goede cholesterol doet dit met behulp van de transporteiwitten. Wanneer deze transporteiwitten niet goed werken, zit er minder goed cholesterol in het bloed. Mensen met weinig goed cholesterol hebben een hoog risico op hart- en vaatziekten.
Verschil tussen mannen en vrouwen
Het proefschrift van Andrea Bochem onderstreept het belang van seksespecifieke analyses in onderzoek naar cholesterol, omdat er een belangrijk verschil is gevonden tussen mannen en vrouwen. Dit verschil zit in de invloed die cholesterol en transporteiwitten hebben op de functie van de bijnieren. De bijnieren zijn kleine organen die als kapjes op de nieren liggen en twee hormonen (adrenaline en noradrenaline) produceren.
Seksespecifieke behandeling
Bochem toont aan dat bij mannen die weinig goed cholesterol hebben, veroorzaakt door minder goed werkende transporteiwitten of door een andere niet-genetische afwijking, de bijnierfunctie lager is dan bij mannen met een normale hoeveelheid goed cholesterol. Vrouwen met weinig goed cholesterol, veroorzaakt door minder goed werkende transporteiwitten, hebben géén lagere bijnierfunctie dan vrouwen met een normale hoeveelheid goed cholesterol. De transporteiwitten hebben bij mannen en vrouwen dus een andere werking, waardoor een bepaalde handeling bij mannen wel aan zou kunnen slaan en bij vrouwen niet, en andersom.
Geef een reactie