Marieke le Duc-Bouwense is gek genoeg om de Atlantische Oceaan over te willen roeien. “En koppig genoeg om dat door te zetten”, zegt de inwoner van Kortgene. Met drie andere, al net zo koppige vrouwen doet ze in december mee aan de Talisker Whisky Atlantic Challenge. In één tot twee maanden roeien ze in een oceaanroeiboot van de Canarische naar de Caraïbische eilanden. Ze doen dat onder de naam Atlantic Dutchesses en om aandacht vragen voor onderzoek naar het vrouwenhart.
Naast Marieke le Duc-Bouwense maken Iris Noordzij, Melissa Vooren en de uit Zeeuws-Vlaanderen afkomstige Renate de Backere deel uit van het team. “We komen uit het hele land en kenden elkaar niet. Het water bindt ons”, zegt de Kortgeense op het terras van camping De Paardekreek, de sponsor van het team waarvoor ze al twintig jaar roeit.
Prachtig
Volgens Le Duc-Bouwense is er niets mooier dan watersport en sloeproeien in het bijzonder. “Ik vind het prachtig dat je je eigen techniek kunt verbeteren en daardoor het team sterker maken. Dat geeft een enorme adrenalinekick. Het is bovendien waanzinnig om zo’n zware sloep in gang te trekken.”
Reageren
Le Duc-Bouwense zag eind juni een oproepje staan op de community Vrouw aan Boord. ‘Wie er nog mee wilde doen aan de Talisker Whisky Challenge?’ Het team had te maken met een uitvaller en zocht iemand voor ‘The world’s toughest row’. “Ik heb naar het bericht gekeken, mijn man laten lezen en gezegd dat ik op dit bericht wilde reageren. Hij zei dat ik het moest doen. Hij is ook watersporter. ‘Als ze morgen vragen of ik mee doe aan de Volvo Ocean Race ben ik ook weg’, lachte hij. Ik ben 42, in goede conditie en het lijkt me een uitdaging om uit mijn comfortzone te stappen. Als ik het wil doen, is dit mijn kans, dacht ik.”
Klik
Er waren meerdere gegadigden voor de laatste plaats. De Zeeuwse kreeg een uitnodiging om een dagje naar Ketelhaven in Friesland te komen waar de Queen of Hearts ligt. Ze maakte kennis met de teamleden van de Atlantic Dutchesses en roeide een stuk mee. “Het klikte meteen.” De start van de monstertocht is in december in La Gomera op de Canarische eilanden.
Fitnesszaal
Sinds ze weet dat ze mee mag, is ze keihard aan het trainen. Elk weekend oefent ze met het team in de sloep, doordeweeks zit de docente in het volwassenenonderwijs veel in de fitnesszaal. Het is nodig, want de vrouwen moeten ruim 5000 kilometer roeien, soms over metershoge golven, en daarnaast voor zichzelf zorgen. Ze zijn op zichzelf aangewezen. Ze roeien twee uur op en twee uur af, twee om twee. Slapen doen ze in één van de cabines, aan de voor- en achterzijde, net als naar het toilet gaan. “We moeten voor 55 dagen aan eten en drinken meenemen, dus voor die tijd moeten we in Antigua zijn. Ik kijk ontzettend uit naar de nachten. De sterrenhemels zullen schitterend zijn. Aan de andere kant zijn de zon en het zout mijn grootste vijanden.”
Vrouwenhart
Met hun tocht willen ze aandacht vragen voor het onderzoek naar het vrouwenhart dat Hester de Ruijter in het UMC Utrecht leidt. Elke dag overlijden er 57 vrouwen aan hart- en vaatziekten. Het is één van de belangrijkste doodsoorzaken.
De Queen of Hearts is zaterdag 29 augustus te bewonderen op De Paardekreek. De vier roeiers van de Atlantic Dutchesses zijn er dan ook. De open dag duurt van 14.00 uur tot 18.00 uur. Meer op www.atlanticdutchesses.com.
Geef een reactie