Deze week is de leidraad ‘Pijn op de borst zonder obstructief coronairlijden’ gepubliceerd. Deze leidraad is opgesteld door de Werkgroep Gender van de NVVC. Een interview met Dr. Suzette Elias-Smale, voorzitter van deze werkgroep.
Waarom deze leidraad?
Twee derde van de vrouwen en één derde van de mannen die een onderzoek van de kransslagvaten (coronairangiogram) ondergaat vanwege hartklachten heeft geen belangrijke vernauwingen als verklaring voor de klachten. Bij de meerderheid (±60-90%) van deze patiënten zijn de klachten gebaseerd op coronaire vaatdysfunctie. Hieronder wordt verstaan: spasmen in de grote of kleine kransslagvaten, een verhoogde weerstand in de kleinste kransslagvaten of een verminderde mogelijkheid van de vaten om wijder te worden. Deze aandoening komt belangrijk vaker voor bij vrouwen dan bij mannen, met name bij vrouwen van middelbare leeftijd (tussen 40-65 jaar). Omdat de standaard diagnostiek bij pijn op de borst gericht is op het aantonen van vernauwingen in de kransslagvaten, wordt coronaire vaatdysfunctie als oorzaak van de klachten vaak over het hoofd gezien. Dit leidt tot onnodige overdiagnostiek, niet effectieve behandeling of onderbehandeling, een verminderde kwaliteit van leven en zeer waarschijnlijk een slechtere cardiovasculaire prognose. In de bestaande richtlijnen wordt tot op heden weinig aandacht besteed aan de groep patiënten met pijn op de borst zonder belangrijke vernauwingen in de kransslagvaten, de zogenaamde INOCA (Ischemia No Obstructie Coronary Arteries) patiënten. Daarom hebben we besloten deze leidraad te schrijven, gebaseerd op de laatste wetenschappelijke inzichten. De leidraad is bedoeld voor cardiologen en gericht op het adequaat herkennen, diagnosticeren en behandelen van patiënten met (verdenking op) coronaire vaatdysfunctie.
Wat is het verschil tussen een leidraad en een richtlijn?
Bij richtlijnen worden er meer eisen aan de vorm gesteld. Het schrijven en implementeren daarvan neemt meer tijd in beslag dan van een leidraad. Om die reden hebben we gekozen voor een leidraad.
Is deze leidraad alleen door cardiologen opgesteld?
Nee, binnen de Werkgroep Gender hebben we een Leidraadcommissie opgericht. Hierin zitten cardiologen, maar ook implementatiespecialisten, wetenschappers en een patiënte in die het patiënten perspectief vertegenwoordigt.
In welke mate verwacht u dat deze leidraad toegepast gaat worden?
Ik verwacht er veel van. Op dit moment zijn er in de bestaande richtlijnen geen duidelijke handvatten voor de INOCA-patiënten. Met deze leidraad kunnen we cardiologen, en cardiologen in opleiding, praktische handvatten bieden.
Is deze leidraad alleen bedoeld voor cardiologen of ook voor huisartsen?
Hij is in eerste instantie bedoeld voor alle Nederlandse cardiologen. We zijn wel een plan om ook een variant voor huisartsen te maken. Maar dat moeten we samen met de huisartsen doen, want huisartsen zien een heel andere populatie dan wij.
Tekst: Suzette Elias-Smale / Annemiek Hutten
De volledige tekst van de leidraad staat op onze site. Let op: de tekst is bedoeld voor cardiologen, en niet primair voor patiënten. https://vrouwenhart.nl/onderzoek/leidraad-voor-cardiologen-bij-pijn-op-de-borst-zonder-coronair-lijden/
Het originele document is te vinden op de website van de NVVC: https://www.nvvc.nl/Richtlijnen/NVVC%20Leidraad%20AP%20zonder%20obstructief%20conorairlijden%20def%20versie_24-6-20.pdf
Alle interviews op deze website zijn eigendom van VrouwenHart.nl. Deze mogen NIET worden verveelvoudigd, gekopieerd, gepubliceerd, opgeslagen, aangepast of gebruikt in welke vorm dan ook, online of offline, zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van onze redactie.